На Тодорова събота в Райково епископ Висарион отслужи архиерейската св. Литургия

На Тодорова събота в Райково епископ Висарион отслужи архиерейската св. Литургия

С благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивски митрополит Николай архиерейската св. Литургия на Тодорова събота в храм „Св. Неделя“ в смолянския квартал „Райково“ възглави Негово Преосвещенство епископ Висарион, втори викарий на митрополита и архиерейски наместник на Смолянска духовна околия. На владиката съслужиха енорийският свещеник иконом Запрян Шиков – секретар на Архиерейското наместничество, и отец Иван Марински от катедрален храм „Св. Висарион Смоленски“. Помощници в служението бяха шестима иподякони – Марин, Илия, Красимир, Тодор, Тодор и Иван. Песнопенията изпълняваха хористи от храма.

Присъстващите богомолци имаха благодатната възможност да съпреживеят литургийното последование с евангелски четива, много молитви и хорови изпълнения, освещаване на коливото за здраве и спомен от чудото, което е извършил свети великомъченик. Теодор Тирон в защита на православните християни. По стародавна традиция на Църквата този празник се отбелязва в първата събота на Великия пост. Осветени бяха петохлебия, прочетени стотици имена за здраве и благоденствие, приготвените за причастие приеха Светите дарове.

В проповедта си иконом Запрян Шиков припомни защо се отбелязва паметта на този верен и безстрашен Христов последовател свети великомъченик. Теодор Тирон. Името и делото му са свързани със знаменателното събитие от времето на гонителя на християните император Юлиан Отстъпник (332 – 363). За спомен от това събитие осветихме днес коливото /варено жито/, каза иконом Шиков. С него са се хранили цяла седмица православните християни в Цариград, когато императорът наредил всички плодове и храни на пазарите и тържищата да се напръскат тайно по време на пост с кръв от идолски жертви. Св. Теодор Тирон се явил на Цариградския епископ Евдоксий и го предупредил. Така християните били спасени от оскверняване, а императорът бил посрамен.Това коливо е за чест и слава на Иисус Христос, нека Той да живее в нас и да ни укрепява в нашите молитви, пожела Запрян Шиков.

Отечески благослов към всички отправи Негово Преосвещенство Смоленският епископ Висарион с призива да живеем във вярата, да крепнем в надеждата, да пребъдваме в любовта! Той преподаде Архипастирския и светителски благослов на Негово Високопреосвещенство Пловдивски митрополит Николай. Празникът завърши с изпълнение на песнопението „На многая лета“.

Архиерейско наместничество – Смолян

Снимки: Георги Гаджев

Вирни се горе