На Стефановден бе почетен първият мъченик на Църквата

На Стефановден бе почетен първият мъченик на Църквата

На третия ден след Рождество Христово Църквата почита първия мъченик за вярата Христова св. архидякон Стефан. В негова памет и за прослава на делото му архиерейският наместник на Смолянска духовна околия Негово Високопреподобие архимандрит Висарион отслужи св. божествена Литургия в храм „Св. Неделя“ в смолянския квартал Райково. С него съслужиха енорийският свещеник към храма иконом Запрян Шиков и свещеник Димитър Михайлов от катедрален храм „Св. Висарион Смоленски“ – Смолян. Участваха също икопяконите Кирил, Валери и Димитър, а песенното звучене бе на църковния хор с диригент Росица Казалиева.

Пред множеството в храма иконом Запрян Шиков припомни факти от духовния подвиг на св. първомъченик и архидякон Стефан, позовавайки се на Деянията на светите апостоли. След Възнесението на Господа св. Стефан бил поставен за дякон да обслужва верните. Усърдното му служение предизвикало тревога сред юдейските началници, защото числото на вярващите в Христа все повече се увеличавало. Бил наклеветен, че уж хули Бога и Мойсеевия закон. В защита на вярата си при спор с еврейските първенци бил изправен на съд пред синедриона и осъден – убит с камъни от ръцете на беззаконници около 37-а година. Така станал първият мъченик за Христа. През 415 г. мощите на първомъченика Стефан били открити чрез чудно видение на един свещеник и били поставени в Сионския храм в Йерусалим.

На Стефановден празнува имен ден и иконом Запрян, затова с поздравителни слова към него се обърна председателят на храма архимандрит Висарион. От свое име и от името на църковното настоятелство Негово Високопреподобие му пожела да продължава все така вярно да служи на Божията нива, да помага за укрепване на вярата на енориашите. Покровителят му Св. Стефан да закриля него и семейството му. На богомолците в храма призова Божието благословение да бъде с всички тях.

Архиерейско наместничество – Смолян

Снимки: Презвитера Таня Шикова

Вирни се горе