На Пампорово всички заедно: „Вярвам в един Бог Отец, Вседържител…“

 На Пампорово всички заедно: „Вярвам в един Бог Отец, Вседържител…“

Изключително вълнуващ момент от неделната света Литургия бе, когато митрополит Николай даде тон заедно да се изпълни „Символ верую“. Стотиците богомолци в храма като един произнесоха заедно 12-члена на Никео-Цариградския символ на вярата. Напълно в хармония с мотото на Сдружение „Християни“, съградило църквата „Успение на Пресвета Богородица“ и в чест на 20-годишнината от освещаването й я предало на Пловдивската епархия – „И нека Бог да благослови начинанието ни, защото вижда, че са чисти помислите ни!“ Бог наистина благословил прекрасното начинание на неколцината ентусиазирани и вярващи християни от Смолян и Чепеларе, които през 1993 г. учредяват сдружението и след 6 години църквата е осветена. От идеята за храм в Пампорово и от първата копка до днес една прилежно създадена книга от 90 страници на Дора Калфова, поканена да оглави Контролния съвет на сдружението, дава богата и точна информация от извора, оцветена на места с интересни факти, както и споменаване на всички участници в това родолюбиво божие дело. Чест й прави!

Негово Високопреосвещенство Пловдивски митрополит Николай връчи за заслуги най-високото отличие на Пловдивската света митрополия ордена „Св. апостол Ерм“ – първа степен, на главния организатор за стоежа и за привличане на средства Тодор Атанасов – Гадни, заедно с икона на Пресвета Богородица. Връчени бяха благодарствени грамоти на всички, допринесли храмът да е факт, заедно с икони на Пресвета Богородица. Отличените бяха развълнувани, а Ганди – просълзен. Той благодари и отбеляза, че орденът е за всичките тези 7 хиляди имена на дарители, записани в книгата на църквата. Тяхна е заслугата, както и на държавата, да успеем да съградим този красив божи дом, както и на добрата журналистика, най-вече на предаването „Панорама“ на БНТ, каза той. Допълни, че по онова време на прехода у нас църквата видимо повдигнала и укрепила българския дух, вдъхнала на хората надежда. Хиляди българи и чужденци са идвали и идват в храма, за да се помолят и да благодарят.

Митрополит Николай свърза смисъла на празничния ден неделя, когато на Лигургията се чества на най-великото събитие в човешката история – мироспасителното Възкресение Христово, с благородните дела на вярващите, като цитира Библията за Второ Възкресение. Това е надежда, каза той, това е оптимизъм, че в оня ден на Второто пришествие на Господа Иисуса Христа всички ще възкръснат. Които са правили добро, ще възкръснат за живот, които са вършили зло, ще възкръснат за осъждане. Радвам се, продължи той, да участвам в това тържество на вярата днес по повод 20-годишнината на един велик храм не толкова със своите размери, колкото велик по своето духовно значение. Този храм е сърцето на Родопа планина. В този храм струи божествената благодат. Да се построи храм тук е велика Божия милост за спасяване на душите, за укрепване на вярата. Ето днес многолюдно сме се събрали в неговите обятия и никой не ви е принудил да дойдете от близо и далеч. Убеден съм, че всеки един от вас в живота си е осъзнал силата на вярата.

Кметът на Смолян Николай Мелемов бе изненадан от митрополита с подарък икона на Пресвета Богородица и поздрав-напътствие по повод избирането му на този пост за трети път. Благодаря на Бога, каза му той, че така промисли, да бъдете градоначалник на Смолян. Вие не сте властник, защото вярвате в Бога. Вярващият управник е добър управник. Вярващият управник не гледа на народа като на роби, от които да извлече и последния потенциал. Той е милостив. Вие днес чухте притчата за добрия самарянин. Имайте вяра в Бога, не си позволявайте да кажете: „Взех властта и получих властта, тя е моя“, защото властта е от Бога дадена. Затова ви честитим и ви уверяваме, че високо ценим вашия труд и вашите усилия да подпомогнете ония човеци, които Бог е поверил на Вас. Те са верен божий народ.“ А към присъстващите митрополит Николай се обърна с думите: „Скъпя братя и сестри, имате христолюбив кмет. Не е без значение, че на всяка света божествена Литургия той идва да се помоли за вас. Когато сме заедно и сме обединени и Бог е с нас, никой не може да бъде против нас. Бог да пази България!“

Божествената света Литургия по повод 20-годишнината от освещаването на църквата „Успение на Пресвета Богородица“ в курорта Пампорово бе възглавена от Негово Високопреосвещенство митрополит Николай, който пристигна от Пловдив заедно с Чудотворната икона на Пресвета Богородица „Златна ябълка“ и своя екип духовници от митрополията, двамата епископи Знеполски Арсений и Константийски Яков, митрополитския хор „Св. апостол Ерм“ и Пловдивската православна телевизия. От домакините участие взеха архиерейският наместник на Смолянска духовна околия Негово Високопреподобие архимандрит Висарион и председателят на църковното настоятелство иконом Запрян Шиков.

Празникът бе почетен от архонта на Пловдивска митрополия Петър Манджуков, депутатите Даниела Дариткова и Дора Янкова, областния управител Недялко Славов, командирът на 101-и Алпийски полк полковник Димитър Кацаров, общественици, много гости. Всички бяха поздравени от митрополит Николай. Всички имаха благодатната възможност да се докосват до Чудотворната икона на Света Богородица. Всички бяха нагостени с благословен обяд.

Росица Примовска

Вирни се горе