На обезлюдено място, но с жива вяра, навръх планината бе почетена света Параскева – Петка Българска

На обезлюдено място, но с жива вяра, навръх  планината бе почетена света Параскева – Петка Българска

Света Петка бе почетени и в Родопите – на над 1500 метра надморска височина! И тази година Петковден /14 октовмри/ привлече близо стотина вярващи за храмовия празник на църквата „Св. Петка“ в махала Махмутица /сега Бистрица/ на 6 км над Широка лъка. Живата вяра събира родените и тези с потекло от тук, заедно със свои близки и приятели от близо и далеч, за да се разтъжат с родното място, да прекрачат прага на родната църква, да благодарят на родната светица, небесна застъпница за българския народ. Махала Бистрица, която е заличена от регистрите като безлюдна /с 0 жители/ преди 33 години, продължава да е жива и духовно многолюдна чрез вярата в Христа и в България. Сякаш символично до нея се извисява едноименният 1719-метров връх.

Празничната света божествена Литургия бе отслужена от архиерейския наместник на Смолянска духовна околия Негово Високопреподобие архимандрит Висарион. В съслужение с него бяха предстоятелят на храма свещеник Иван Марински и секретарят на Архиерейското наместничество иконом Запрян Шиков, а помощници – иподяконите Красимир, Георги и Тодор. На клира сладкогласно пяха Живка и Веска от катедрален храм „Св. Висарион Смоленски“ – Смолян. Отслужен бе и празничен водосвет за здраве и благоденствие. Един красив, вълнуващ храмов празник, който стопли сърцата на богомолците!

Църквата е осветена през 1925 г., а през 2005-2006 г. е пристроено преддверието й, направен е и освежаващ вътрешен ремонт. Иконите са дело на тревненския зограф Митю Цанев /1852-1930/. Църквата се числи към енорията на с. Широка лъка, която се завежда от отец Иван Марински.

Архиерейският наместник архимандрит Висарион поздрави всички с празника и преподаде архипастирския богослов на Негово Високопреосвещенство Пловдивски митрополит Николай да живеят във вярата, да крепнат в надеждата и да пребъдват в любовта.“ От свое име призова Божието благословение да бъде над всички тях, преподобната майка Параскева „да наглежда милостиво към всички, да вдъхва любов към Божествените истини и да ни води по пътя на добродетелите“.

Росица Примовска

Снимки: Красимир Здравчев

Вирни се горе