На Лазаровден архимандрит Висарион ще служи в Широка лъка, а на Цветница в Смолян

 На Лазаровден архимандрит Висарион ще служи в Широка лъка, а на Цветница в Смолян

На Лазарова събота /20 април/ Архиерейският наместник на Смолянска духовна околия Негово Високопреподобие архимандрит Висарион ще отслужи празника в храм „Св. Успение Богородично“ в с. Широка лъка. Той ще възглави св. божествената Литургия, а в съслужие с него ще бъде енорийският свещеник Иван Марински. Богослужението ще започне в 8,30 часа.

Лазаровден се празнува на осмия ден преди Великден и ден преди Цветница. Това е последната събота на Великия пост преди Страстната седмица и Възкресението на Христос. На светата Литургия се споменава евангелското събитие, свързано с възкресението на Лазар от Иисус Христос. Това чудодейно събитие е отразено в Евангелието на св. апостол Йоан. Четири дни след като неговият приятел Лазар, брат на Мария и Марта, умрял и бил погребан в родното му място Витания, близо до Иерусалим, Спасителят се върнал отвъд река Йордан и видял Мария, която паднала пред нозете му и рекла: „Господи, да беше Ти тука, нямаше да умре брат ми“. Иисус, като я видя, че плаче, и юдеите, които я придружаваха, че плачат, разтъжи се в духа си и се смути. И рече: "Где го положихте?“ Казват Му: „Господи, дойди и виж.“ Исус се просълзи. Затова юдеите думаха: „Виж колко го е обичал!"… Иисус, прочее, като тъжеше пак в Себе Си, дохожда на гроба. Беше пещера, и на нея бе привален камък… И тъй, отместиха камъка. А Иисус подигна очи нагоре и рече: „Отче, благодаря Ти, че Ме послуша. Аз знаех, че Ти винаги Ме слушаш; но това казах заради народа, който стои наоколо, за да повярват, че Ти си Ме пратил.“ Като каза това, извика със силен глас: „Лазаре, излез вън!“ Умрелият излезе, с ръце и нозе повити в саван, и лицето му забрадено с кърпа. Иисус им каза: „Разповийте го и оставете го да си иде.“ Тогава мнозина от юдеите, които бяха дошли при Мария и видяха това, що стори Иисус, повярваха в Него.“

Поради преследване, след Възкресението Христово Лазар бил принуден на напусне Юдея и да се пресели на остров Кипър. По-късно бил въздигнат за епископ и служил там 18 години.

На Цветница /21 април/ от 9 часа ще започне св. божествената Литургия в катедрален храм „Св. Висарион Смоленски“ в Смолян, възглавена от архиерейския наместник. Заедно с Негово Високопреподобие ще служи и духовенството от храма – отец Димитър Михайлов и отец Иван Марински. Песенното озвучаване ще бъде на църковния хор с диригент Мария Кисьова.

Цветница или Вход Господен е в памет на един от последните дни на земния живот на Господ – Влизането Му в Йерусалим. След като възкресил Лазар, Спасителят се отправил за Йерусалим, за да се изпълни Божието писание. Било в дните пред еврейската Пасха – празник, посветен на бягството на евреите от Египет и почитането на Бог като изкупител. Според Евангелието Христос пристигнал в града, както се пее в кондака: „Носен на небесата върху престол, а на земята върху осле, Христе Боже, прие хвала от ангелите и прослава от децата, които Ти викаха: „Благословен си Ти, Който дойде да призовеш Адама.“

Като видели Христос, хората много се зарадвали, защото го приели за Спасител. Започнали да му се покланят и да застилат пътя му с цветя и палмови клони. Най-напред тичали към него дечицата. Всички пеели: „Осанна! Благословен Идещият в име Господне, Царят Израилев“. Фарисеите пък наредили на Христос да забрани на народа да ликува, на което Той отвърнал: „Казвам ви, че ако тия млъкнат, то камъните ще извикат“. Христос знаел какво ще се случи до седмица – ще бъде съден, разпнат, за да се изпълни Писанието. А след това ще се яви в Своето Възкресение, което ще промени света.

На Цветница по време на светата божествена Литургия с нарочна молитва се благославят върбови клонки, символизиращи палмовите, с които е бил посрещнат в Йерусалим Иисус Христос. След литургията се раздават на вярващите за здраве, а те с надежда и радост ги занасят в домовете си.

Нека в тези празнични дни сме заедно в храма, за да възнасяме с благодарност молитви и да укрепяване вярата си!

Архиерейско наместничество – Смолян

Вирни се горе