На форум на библиотеките: Оценяваме доброто отношение на община Доспат към читалищните библиотеки

На форум на библиотеките: Оценяваме доброто отношение на община Доспат към читалищните библиотеки

На 21 и 22 юни в град Хисар се проведе Форум за местно развитие „Кажете „Да” на библиотеките: ефективни застъпнически кампании и партньорства”. На форумът присъстваха представители на обществени библиотеки от областите Пловдив и Смолян, представители на НПО, на местните власти, на доброволчески организации, на училища и други. Открит бе от Асен Сурчев – зам.кмет на община Хисар.

От община Доспат участие взеха А.Пържанова от НЧ „Иван Вазов” – гр.Доспат, Л.Делибашева от НЧ „В.Коларов” – с.Барутин и инж.В.Калфов – гл.експерт ОКМСДПП в община Доспат. Библиотеките към двете читалища са включени в Програма „Глобални библиотеки” . На форума бе представена презентацията на тема „Община Доспат и подкрепата й за издигане ролята на обществените библиотеки”.

Специално за „Вестник на община Доспат” г-жа Йорданка Вълчева даде интервю – зам.директор на Регионална библиотека – гр.Смолян и регионален координатор по Програма „Глобални библиотеки” – България. Работи с библиотеките от област Смолян повече от 30 години. Има поглед върху тяхното развитие, през този наистина дълъг период.

Веселин Калфов: Г-жо Вълчева, какво бе новото на форума на „Глобалните библиотеки” в град Хисар?

Йорданка Вълчева: Новото на форума бе в няколко посоки: първо ние показахме добрите практики за партньорства и застъпнически кампании на нашите библиотеки, които вече са реализирани и такива, които предстоят да се реализират. Показахме добрите практики на добри партньорства в подкрепа на обществените библиотеки на общински администрации и в това число на общинска администрация – Доспат.

Община Доспат представи на форума презентация на тема „ОБЩИНА ДОСПАТ И ПОДКРЕПАТА Й ЗА ИЗДИГАНЕ РОЛЯТА НА ОБЩЕСТВЕНИТЕ БИБЛИОТЕКИ”. С какво тази презентация допринесе на самия форум?

Аз като регионален координатор през последните няколко месеци на всички форуми, не само на този посочвам примера за доброто партньорство на община Доспат с читалищата по простата причина, че влизайки в читалището в Доспат, аз вече виждам една европейска библиотека. Влизайки в читалището в Барутин, след прашните книги и помещения, които бяха преди Програмата „Глобални библиотеки”, сега виждам едно комфортно място, където децата се чувстват прекрасно. Убедих се сама в това, защото разговарях лично с децата. Те приемат библиотеката действително като едно предпочитано място след училището и дома си и я посещават редовно. Това е така, защото там те наистина намират това, което на тях им трябва: контакти, информация и разбира се добро обслужване. За мен бе изключително важно тук на форума да се чуе каква подкрепа оказва община Доспат на читалищата и библиотеките си. Всички ние оценяваме доброто отношение на община Доспат и към останалите 5 читалищни библиотеки, които не са към Програма “ Глобални библиотеки” – общината ги оборудва с бюра, компютри и интернет за нуждите на потребителите на библиотеката. И Вие г-н Калфов казахте на форума, че проектът „Глобални библиотеки” е един успешен проект, защото създаде добри практики на партньорства между библиотеките и местната власт. Община Доспат дава добър пример за това, а това говори за положително въздействие на Програмата и значението й за местната общност.

Г-жо Вълчева тук на форума се постави въпросът относно продължаването на Програма „Глобални библиотеки”?

Надяваме се, че програмата ще продължи, имаме уверенията на ръководството й, подкрепата на партньорите на национално ниво и смятам, че аз лично като регионален координатор, че на 90 процента тя ще продължи с подкрепа, финансова, а останалото ще зависи от нас библиотекарите в съответните области и населени места.

В случай обаче, че Програма „Глобални библиотеки” не продължи, какво ще посъветвате библиотеките, местната власт?

Ние като регионален културен институт натоварен да отговаря за библиотеките на територията на област Смолян, ще подкрепяме колегите, ще подкрепяме и техните инициативи, ще продължаваме да ги обучаваме. Моят апел към местната власт е: продължавайте по същия начин да подкрепяте, така както община Доспат подкрепя и успехите ще бъдат за цялата местна общност.

Благодаря Ви.

И аз благодаря!

Вирни се горе