На Димитровден ще празнува църквата в село Пещера

 На Димитровден ще празнува църквата в село Пещера

На 26 октомври /петък/, когато Църквата почита свети великомъченик Димитрий Мироточиви, църквата в село Пещера, община Смолян, носеща името на светеца, ще празнува. По традиция тогава се събират родените в това селце пещерци, установени в Смолян и в различни селища в страната, както и много гости.

Празничната св. Литургия в храма „Св. Димитър“ от 10 часа ще отслужи председателят на храма отец Георги Атанасов. С него ще пее църковният хор с диригент Юлияна Атанасова.

За храмовия празник на църквата в с. Пещера има осигурено безплатно пътуване. Автобусът ще тръгне в 9 часа от паркинга пред супера в Горно Райково и ще спира на всяка спирка в града. За празника ще има осветен курбан.

С благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивски митрополит Николай на Димитровден Негово Високопреподобие архимандрит Висарион ще отслужи от 9 часа света божествената Литургия в катедрален храм „Св. Димитър“ – град Пещера.

Св. Димитър е роден през 270 г. в град Солун, с баща управител на града. От малък е вярващ в Христос. След смъртта на родителите му бил назначен на висок военен пост, император Максимилиан поискал Димитър да се откаже от вярата в Христа и да преследва християните. Не успял да го склони, затова го хвърлил в тъмница. Бил мъчен и прободен с копие през 306 г. След като гоненията на християните били прекратени, над лобното място и гроба на св. Димитър в Солун бил построен малък храм. В него ставали много чудеса. По-късно храмът бил разширен и тогава намерили нетленните останки на мъченика. От тях потекло благовонно миро и затова Църквата го нарекла Свети Димитър Мироточиви.

„Почитта към Св. Димитър Солунски е разпространена широко на Балканите, особено в Света Гора, посочва Православието. Името на св. Димитър е свързано и с историята на българския народ. През 1185 година, по време на двувековното византийско робство, братята-боляри Асен и Петър обявили в Търновград, че не признават повече византийската власт. Това станало на 26 октомври, на храмовия празник на построената от тях църква, наречена на св. Димитър. Закриляни от него, въстаниците довели борбата за независимост и възстановяване на българската държавност до успешен край. През пролетта на 1187 г., след неуспешна обсада на гр. Ловеч, византийският император подписал мирен договор, който признал властта на Асен и Петър над Северна България. Така започнала историята на Второто българско царство.“

Заповядайте на храмовия празник в село Пещера на 26 октомври. Нека заедно да благодарим на св. Димитър за благодеянията му към нашия народ и към всички вярващи!

Архиерейско наместничество – Смолян

Вирни се горе