На 7 юли „Св.великомъченица Неделя“ в Райково ще чества храмовия си празник

На 7 юли „Св.великомъченица Неделя“ в Райково ще чества храмовия си празник

Честване паметта на св.великомъченица Неделя, посечена заради вярата си на 7 юли 289 г., е един от големите християнски празници . На този ден храмов празник тържествено ще отбележи църквата в Горно Райково „Св.великомъченица Неделя“. Божествената света Литургия от 9 часа ще бъде възглавена от председателя на храма и архиерейски наместник на Смолянска духовна околия Негово високопреподобие архимандрит Висарион. След богослужението в 11 ч. ще бъде отслужен празничен водосвет, а от 12 часа ще бъде раздаден благословен курбан.

В навечерието на празника на 6 юли /събота/ от 18 часа ще бъде отслужена празнична Вечерня с Петохлебие.

В Жития на светиите се посочва, че великомъченица Неделя (Кириакия) е родена в Мала Азия от благочестивите родители Доротей и Евсевия. Още от детство се посветила на Бога и решила цял живот да пази целомъдрие. Не се харесало на император Диоклетиан, че тя и цялото семейство на девойката Неделя твърдо изповядва християнската вяра. Заточил родителите й в гр. Мелитин, където пострадали мъченически. Св. Неделя също била подложена на жестоки мъчения и осъдена да бъде посечена с меч. На лобното място разрешили да се помоли преди смъртта си, но веднага след молитвата тя предала душата си на Господа, без да бъде посечена. Българските царе Асеновци (ХІІ-ХІІ векове) пренесли мощите й в столицата на Второто българско царство – Търново.

Нека на Вечернята и на Литургията да бъдем заедно и да благодарим на Бога за всичко, да укрепим вярата си по примера на света великомъченица Неделя.

Архиерейско наместничество – Смолян

Вирни се горе