На 3 март: Пушката на легендарния Петко Войвода ще поведе шествието на Сдружение „Родопски хайдути“

На 3 март: Пушката на легендарния  Петко Войвода ще поведе шествието на Сдружение „Родопски  хайдути“

Пушката на легендарния Петко Войвода ще поведе шествието на Сдружение „Родопски хайдути“ тази година. Родопчани и гости на събитието, ще имат възможност да видят светинята, която се съхранява в Регионален исторически музей „Стою Шишков“ гр.Смолян, благодарение на директорката Таня Марева.

Секретар на отряда на Петко войвода през 1878 г. е бил именно устовеца – свещеник Атанас Келпетков. Петко войвода е свята личност за родопчани и всяка година в деня на Националният празник, неговата пушка ще събира последователите на заветите и делата му, разказа Манол Ружинов.

Редом до оръжието на капитана ще се нареди и един от наследниците /Николай Петров/ на родопския войвода Тодор Хвойнев от с.Левочево, който по традиция носи неговата оригинална комитска носия и оръжия. Членове на сдружението, наследници на борци за свобода, комити, родопски гайдари и тьожки кехаи, ще извадят семейните реликви за да съживят духа на предците си.

С помощта на сем.Илия и Кина Бозови / Бозов стил / ще бъдат облечени в народни носии част от децата в Неделното училище при църквата Св.Никола, кв.Устово със свещеник Васил Маджаров. Децата, които участват в шествието при благоприятстващи условия ще се качат на автентична стара каруца теглена от кон.

Участие в мероприятието ще вземат и момчета от гайдарски състав „Капитан Петко войвоада“, които заедно с останалите гайдари ще поведат шествието с едноименната песен за войводата.

Родопските хайдути призоваха родопчани в деня на свободата от турско робство да изкарат вехтите носии на предците си, да облекат децата и да вземат участие в шествието в името на родолюбието.

„Петко льо, капитанине,

Петко льо, командирине,

Яла са Петко остави от това пусто хайдутство … „

Вирни се горе