На 10 февруари в храм „Св. Неделя“ в Райково ще бъде осветен мед за здраве

 На 10 февруари в храм „Св. Неделя“ в  Райково ще бъде осветен мед за здраве

Тогава е празникът на св. свещеномъченик Харалампий Чудотворец, известен с молитвеното си застъпничество пред Бога за здраве и благополучие, за изцеляване на болни и страдащи хора. Спомага Божията благодат да слиза върху меда по време на освещаването му и той да става лечебен и да се ползва от цялото семейство.

Празничната св. божествена Литургия в чест на св. Харалампий Чудотворец в понеделник ще започне в 9 часа в храм „Св. Неделя“ в кв. Райково – Смолян, и ще бъде отслужена от архиерейския наместник на Смолянска духовна околия Негово Високопреподобие архимандрит Висарион. С него ще съслужат и свещеници от града.

В олтара се съхранява частица от светите мощи на св. Харалампий Чудотворец, която ще бъде изнесена и положена на специално украсена масичка в центъра на храма, за да могат вярващите да се поклонят и помолят.

Св. свещеномъченик Харалампий бил епископ в Магнезия, Мала Азия, смел проповедник на вярата. Изправен на съд, напразно бил увещаван да се поклони на идолите, а не на Христос. Предаден бил на мъчения, но раните му по чудесен начин заздравявали. Мнозина езичници, като гледали твърдостта на вярата му и чудесното оздравяване, повярвали, но били предадени на смърт. Св. Харалампий бил осъден през 198 година на посичане, но издъхнал преди мечът да го докосне. Бил на 113 години. Нека на неговия празник в понеделник да сме заедно в храма, да почетем паметта му и да се помолим!

Вирни се горе