Мюсюлманка от Рудозем: Ние обичаме България два пъти повече

Мюсюлманка от Рудозем: Ние обичаме България два пъти повече

„Ние, въпреки че сме мюсюлмани, не означава, че по-малко обичаме България. Напротив, може да кажем, че двойно повече я обичаме от тези хора отсреща, защото никога не търсим конфронтация и сблъсъци. А те се настървяват", заяви Нери Мула Ахмет от Рудозем, дошла в Пазарджик да подкрепи подсъдимите имами.

Те скандират, настървяват се, а ние спокойни си подкрепяме обвиняемите, защото мислим, че не са виновни. Нямаме намерение нито да влизаме в конфликти, нито в сблъсъци с протестиращите, заяви тя и добави: “Те скандират България и ние скандираме България. Ние я обичаме, ние сме родени тук и това е нашата родина. Ние сме си българи”.

Нери Мула Ахмет не разбира и защото патриотите и националистите протестират заради бурките. Тя не разбира защо да е притеснително, че са забулени.

„Защо да е притеснително, забрадени жени има по целия свят и нито една забрадена жена не е направила нищо забранено?", запита Нери Мула Ахмет и добави, че те нямат намерение нищо лошо да правят на никой, а просто искат да живеят мирно в тяхната родина и с техните убеждения.

Монахинята също е забулена. Тя защо е забулена, защото вярва в нещо. Всеки един, който вярва в нещо и който знае кое е правилно, той се забулва, добави още тя.

Според нея, по-притеснителен е антипротестът от другата страна на улицата: „Техният протест е притеснителен, не нашият, защото нашето е мирно присъствие. Притеснително е, защото много пъти сме ги чували да скандират „Смърт", „Да се махат от България", а ние никога не сме викали подобно нещо. Аз никога не бих казала смърт за християните и никой от нас. Това е грозно, лошо и не е от исляма."

Нери Мула Ахмет изрази и друго свое недоумение: „На тях никой не им казва терористи, а ние, защото носим едно парче плат на главата, ние сме терористи."

По думите й, България не е толерантна не само към мюсюлманите, но към никой. По принцип мисля, че не са толерантен народ българите."

Вирни се горе