МВР глобява по 500 на ден за невалидни документи

МВР глобява по 500 на ден за невалидни документи

МВР глобява близо по 500 българи ежедневно от 1 януари, тъй като личните им документи са с изтекла давност или са загубени. Глобата е в размер от 20 до 150 лв. До 19 януари са глобени 8900 граждани, съобщи шефът на дирекция “Български документи за самоличност” комисар Мария Костадинова, цитирана от “24 часа”. На стотици са наложени и санкции до 150 лв., защото не знаели, че децата, навършили 14 г., задължително трябва да имат лична карта.

“Нямаме точни данни за броя на закъснелите родители, но повече от 50% от непълнолетните са закъснели с издаването на документ за самоличност, въпреки че до 16 г. той е безплатен”, каза Костадинова.

Броят на изтичащите лични карти през януари 2011 година е 66316, съобщават от пресцентъра на МВР.

В края на декември м.г. от ведомството обявиха, че около 90 000 лични карти със срок до май 2010 година все още не са подменени и са с изтекъл срок на валидност. От МВР припомнят, че в срок до 30 дни след изтичане на шестия месец е необходимо да се подаде заявление за издаване на нови документи, в противен случай се налага глоба.

Към момента в звената “Български документи за самоличност” в страната няма напрежение при административното обслужване. От дирекцията призовават гражданите, чиито лични карти са изтекли, да подадат заявления за нови документи.

Вирни се горе