Музея отбелязва професионалния си празник, кани на "Нощ в музея"

Музея отбелязва професионалния си празник, кани на "Нощ в музея"

Всички са добре дошли на поредната „Нощ в музея“, организирана в музейните зали на Смолян по повод 18 май, Международния ден на музеите. За шести път Регионалният исторически музей „Стою Шишков“ и Клуб „Приятели на музея“ – Смолян канят ценителите на духовността от всички възрасти на нестандартно общуване с културните ценности сред музейните експонати в експозиционните зали, съобщиха от музея.

Точно в 17 часа днес Общинският духов оркестър ще озвучи началото на музейната нощ. След концерта, в 17,30 часа ще започне радиоизлъчване LZ18RIM от залите на РИМ „Стою Шишков” – Смолян с позивна NIGHT AT THE MUSEUM.

В 18 часа за гостите на културната институция ще пеят и танцуват съставите от Обединения детски комплекс в Смолян. Художествената програма на малките изпълнители ще бъде последвана от прожекция на документални филми: „Приятели на музея“, „Да докоснеш планината“, „Непознатата Родопа“ и „През Родопите 200 километра туризъм“, която ще продължи от 19 до 22 часа.

В тази музейна нощ на отворени врати ще могат безплатно да бъдат разгледани както постоянната експозиция „Културно-историческото богатство на Родопите от древността до наши дни”, така и временните изложби: „Иманье без довършуванье” и „Всичко, каквото съм сторил, сторих го за Отечеството“ (гостуваща изложба от Национален музей „Васил Левски“ – Карлово).

„Дълга нощ на музеите“ е културна инициатива, която възниква в 1997 година в Берлин, а впоследствие намира отзвук и продължение в други европейски градове, обичайно 2 пъти годишно – през пролетта и есента. В България такова събитие се провежда за първи път в Пловдив под името Нощ на музеите и галериите на 30 септември 2005 година и съвпада със сезона на „Есенния салон на изкуствата“ в града. През следващата 2006 година инициативата се подема и в София, където тя ежегодно се случва през май. От 2006 година събитието вече се нарича Европейска нощ на музеите и галериите, а от 2009-та година е под егидата на ЮНЕСКО.

Регионалният исторически музей в Смолян се присъединява към международната инициатива през 2007 година. И оттогава всяка година, с изключение на 2008-а, широко отваря врати на 18 май, Международния ден на музеите, за гражданите и гостите на Смолян и Родопите, в унисон със световната тенденция за превръщането на музеите в модерни комуникационни центрове на духовността. Чрез новата философия на отвореност и преодоляване на модела на консервативното ограничение се стимулира публичният интерес към музеите като „живи“ институции за културно израстване. Нощните посещения, наситени с изяви от различни изкуства, са провокация към младежката аудитория, която търси разнообразието, атрактивността и новите преживявания. РИМ – Смолян се стреми ежегодно да предлага разнообразни програми на своите нощни гости. Тазгодишната „Нощ в музея“ е част от Майските музейни празници 2013 година „Музеите – памет + креативност = на социален прогрес”. През деня на 18 май от 11,30 часа е предвидено връчване на почетни грамоти на дарителите на музея, а от 12 часа поднасяне на цветя пред паметната плоча на Стою Шишков, патрон на музейната институция. Преди това, на 17 май, в петък, от 14 часа ще бъде открита изложба „Музеи – памет и креативност“ с партньорството на клуб „Аз, фотографът” при ПМГ „Васил Левски” – Смолян с ръководител Сашо Сарандалиев.

Вирни се горе