Музея отбелязва 100 години от Балканската война и Освобождението на Родопите

Музея отбелязва 100 години от Балканската война и Освобождението на Родопите

Тържественото честване на кръглата годишнина от Освобождението на Родопите е най-значимото събитие в Културния календар на РИМ ”Стою Шишков” за 2012 година.

Музейната програма, която цели да привлече към честването различни възрастови и социални групи чрез научни, образователни и културни прояви вече стартира през месец февруари.

Първата инициатива на РИМ „Стою Шишков”, с която започна тази разнообразна програма е музейната образователна програма на тема „Балканската война – войната за обединение на българите”. Тя се провежда с ученици от клуб „Млад краевед” при ГПЧЕ „Иван Вазов” – Смолян с преподавателя по история г-жа Мария Консулова.

Тази изследователската група по определени теми от музейните специалисти се запознаваше с паметните места, свързани с освобождението на нашия край, издирваше документи, спомени на участници и съвременници и снимки.

На 5 май се осъществи планираното посещение по стъпките на 21-и пех. Средногорски полк на следните паметни места -Църква-паметник “Св. Георги Победоносец” в гр. Рудозем; Паметник-костница на вр. Средногорец;Паметник на загиналите във войните в гр. Смолян, кв. Райково;Паметник на полк. Владимир Серафимов в гр. Смолян и Паметник на полк. Владимир Серафимов в гр. Рудозем. Завеждащ отдел „Нова история” в музея г-жа Катя Сулинаджиева изнесе подробни беседи за историята и построяването на тези военни паметници.

На връх Средногорец клуб „Млад краевед” и музейните специалисти бяха посрещнати лично от кмета на с. Полк. Серафимово г-н Михаил Василев. Г-н Василев специално за събитието беше донесъл личната сабя на полк. Серафимов, която се съхранява в кметството на селото. Това бе много вълнуващо за членовете на клуба, които се докоснаха до тази свята реликва и направиха снимки с нея. Крайният резултат ще бъде представяне на темата в изложба в залите на музея, която ще бъде открита на 18 май.

Вирни се горе