Мултимедиен пърформанс оживява в Смолян

Мултимедиен пърформанс оживява в Смолян

Местни легенди оживяват в съвременни артистични форми. Природни забележителности провокират творческото вдъхновение на актьори, художници и музиканти. Културното наследство съчетава посланията си с емоцията на изкуството. Всичко това става възможно, благодарение на международен проект ARTS&PARKS („Изкуства и паркове“), в който участват партньори от България, Италия, Гърция и Словения. Инициативата е финансирана от Изпълнителната агенция за образование, култура и аудио-визуални изкуства на Европейската комисия по програма Култура 2007-2013 г. Водещ партньор е Община Смолян.

Мултимедийният пърформанс „Селото, което изчезна за една нощ” е част от туристическа анимация „Из дебрите на Витата стена”. Представя една от многобройните легенди за възникването на селата около най-голямото карстово плато между Габрово, Севлиево и Дряново „Стражата”. Спектакълът съчетава поетичен стих, театър, аудиовизия, работа с дърво, хартия, керамика и други естествени материали. В основата на реализацията е екип от русенски творци. Сценарист Илия Деведжиев Режисьор Димитър Липовански Музика и дизайн Андрей Тотев Сценография Нина Е Иванова Актриси Ясена Господинова, Евгения Явашева Продуцент Виолета Янева, фондация „Европерспективи“ София

Изкуствата и природата са най-разбираемият инструмент на познанието за младите хора с различна културна единтичност. Ето защо основна цел на проекта ARTS&PARKS е осъществяването на междукултурен диалог чрез представяне на изложби, демонстрации на техники на експериментална археология: възпроизвеждане на древни инструменти, керамика, бижута, текстил; анимации, включващи представяне на разкази или легенди проследяващи историята на регионите, в които се реализира проектът.

Партньорите по проект ARTS&PARKS ще представят своите артистични продукти в Смолян на 19 юни, събота, като част от програмата на тържествата за 50-годишнината от обединението на Смолян.

Вирни се горе