Монтираха обновения паметник на Асен Златаров в двора на Второ училище

 Монтираха обновения паметник на Асен Златаров в двора на Второ училище

Обновеният паметник на проф. д-р Асен Златаров в двора на Второ училище в Райково вече е монтиран. Средствата за ремонта са събрани чрез дарения, като към средата на месец април сумата възлизаше на близо 2800 лв. Информацията съобщи директорът на учебното заведение, носещо името на проф. д-р Асен Златаров, Николай Колев. Той обясни, че предстои обновяване на вертикалната планировка около паметника. „Идеята е цялостния ремонт да приключи до 24 май, за да може там да се проведе тържеството на завършващите четвъртокласници“, каза още Колев.

Припомняме, че през февруари бе създаден Инициативен комитет за обновяване на бюст-паметника на патрона Асен Златаров, а дари-телска кампания набира средства за ремонтно-възстановителните дейности. На 16 февруари 2018 година се навършиха 133 години от рождението на проф. д-р Асен Златаров – учен с енциклопедични знания в областта на химията, биологията, физиката, медицината, философията, филологията и литературата, оставил трайни следи в съзнанието на няколко поколения.

За да има пълна прозрачност от Инициативния комитет обявяват имената на дарителите:

Тихомир Бимбашиев, Димитър Кисьов, Фирма „Йорданов 89“ ЕООД, Димитрина Манджукова, Анастас Анчев,Южноцентрално държавно предприятие, Евгений Маринов, Фондация КРОС, ученици и учители на ОУ „Проф. д-р Асен Златаров“.

Директорът Николай Колев обясни, че в набирането на средства много активно са се включили и учениците, с изработка и продажба на мартеници, картички, сувенири и др.

Инициативният комитет благодари на отзовалите се фирми и граждани за съпричастността им. Акцията по набиране на средства продължава.

Вирни се горе