МОН готви глоба за майката на отличника по информатика

МОН готви глоба за майката на отличника по информатика

15-годишният Божидар Маринов, който спечели през миналата година състезание по информатика, организирано от Министерството на образованието, може да донесе глоба на майка си. Причината е, че той не ходи на училище и се обучава вкъщи, а МОН е решило да изпълно закона в това отношение, информира КРОСС.

Според Закона за народната просвета родителите, чиито деца не посещават задължителна детска градина и училище, плащат глоба от 20 до 100 лв., а при повторно нарушение – 50 до 250 лв. “МОН вече е уведомило съответните органи, които да санкционират семейството на Божидар за това, че не ходи на училище”, обяснява пред вестник “Сега” експертът по информатика в МОН Силвия Кънчева.

Кънчева коментира и защо МОН взема наградата на Божидар и защо не му дава да участва на олимпиада и тази година. Тя казва, че Божидар не е допуснат до регионалния кръг на тазгодишната олимпиада по информатика, тъй като не е ученик, а според регламента на състезанието всеки участник се явява и решава задачи за съответен клас и в нея се състезават само ученици. С оценката от олимпиадата първите трима класирани могат да кандидатстват във ВУЗ или да не се явяват на матура. “В крайна сметка момчето се явява незаконно, защото в едно общество трябва да спазваш правилата – не може да не ходи на училище, а да ползва всичко, което се предоставя от законовите норми”, коментира Кънчева.

Експерти от Регионалния инспекторат по образование в Смолян и учители от най-близкото училище са се срещнали с майката на Божидар и са се опитали да я убедят да го запише като редовен ученик, но тя е отказала. “Подобен модел на обучение не е никак добър за пълноценната реализация на едно дете – то е добро по определен предмет, но не и по другите. В европейските страни е неприемлива дори практиката на дистанционно обучение, да не говорим за това изобщо да не се ходи на училище”, посочи Кънчева.

Вирни се горе