Момчиловци на бунт срещу частен съдебен изпълнител

  Момчиловци на бунт срещу частен съдебен изпълнител

От няколко дни жителите на село Момчиловци настръхнаха срещу реалната опасност частен съдебен изпълнител да обяви хижа “Момина вода” и 48 дка около нея за публична продан, съобщи кметът на селото Сийка Суркова. В родопското село тече подписка в защита на описаното общинско имущество. До момента са се подписали около 200 души. Ето и текста на подписката:

До министър-председателя на Република България Бойко Борисов

До председателя на 43-тото Народно събрание Цецка Цачева

До омбудсмана на Република България Мая Манолова

До депутатите от област Смолян Даниела Дариткова /ГЕРБ/ Дора Янкова /БСП/ Мустафа Карадайъ /ДПС/ Петър Кадиев /АБВ/

До областния управител на Смолян Недялко Славов

До кмета на Община Смолян Николай Мелемов

До председателя на Общински Общински съвет – Смолян Славка Каменова

До частен съдебен изпълнител Петко Мачкърски

П О Д П И С К А

от жителите на с. Момчиловци, община Смолян, срещу публичната продан на хижа „Момина вода” заедно с над 48 дка земи и гори в землището на селото. Откритата през 1968 г. вила е строена с доброволен труд и средства на местните хора. Сега те са готови на протестни действия, за да я опазят.

Една емблематична за Момчиловци хижа, строена от жителите на селото, е на път да бъде изтъргувана за жълти стотинки. Наред с нея предстои да бъдат обявени за публична продан и над 48 дка земя и гора от землището на селото. Някога земята е била най-ценното нещо, което дедите ни са купували. На тази същата земя, която сега е възбранена, е снимана сцена от филма „Време разделно”. Будните хора от Момчиловци се противопоставяме на решението частен съдебен изпълнител да разпродава хижата и земята на селото. Хижа „Момина вода”, известна в Момчиловци като Пионерската хижа, се намира на 12 км от туристическото село в местността „Ахматица”. Масивната сграда със сутерен и два етажа е строена с труд и средства на цялото местно население през 60-те години на миналия век. Сега е общинска собственост. След възбрана на 12.06.2015 г. и издаден изпълнителен лист, имотът е описан от частен съдебен изпълнител заедно с 48.063 дка по молба на дружеството в несъстоятелност СКАБ ЕООД и ЕЛМАС ЕООД. Двете фирми бяха съдружници в консорциум „Светлина”, който поддържаше уличното осветление от 2008 г. 4 години по-късно Община Смолян сама пое обслужването и започнаха съдебни саги и запори за неразплатени дългове. Така хижа „Момина вода” попада в списъка за публична продан на частния съдебен изпълнител Петко Мачкърски.

Само че хората от Момчиловци, строили доброволно бившата пионерска хижа, нямат вина за създалата се ситуация. Нито пък смятат лесно да я преотстъпят на когото и да е. Поколения наред са лагерували в туристическата база, останала като един от символите на селото. Настояваме за решение на проблема и освобождаване на хижа „Момина вода” и земята около нея от запора. В противен случай ще пристъпим към протестни действия, затваряне на пътища и гражданско неподчинение.

Инициативен комитет в защита на хижа “Момина вода” и земята около нея

Вирни се горе