Момчиловския пататник влиза в кулинарна карта

Момчиловския пататник влиза в кулинарна карта

Уникалният по вкусовите си качества пататник, приготвян по рецепта на момчиловските домакини ще бъде включен в интерактивната кулинарна карта на българската езикова територия, съобщи кметицата на китното смолянско село Сийка Суркова от стената си в социалната мрежа.

След разговор с проф. Ана Кочева и проф. Славка Кермедчиева, които изучават диалектите в региона и кулинарните особености, станало ясно, че в картата освен за пататника ще има специални раздели за прочутите колаци, смилянският фасул, смидаль, пареник и още някои не толкова познати на гастрономите родопски ястия, пише Монитор.

„Всеки, който влезе в интерактивната карта, ще може да си избере дестинация и съответно ястието, което предпочита. В Родопите едно от най-популярните ястия е пататникът, а Момчиловци е селото, което се слави с добри майстори и кулинари, които го приготвят. Разбира се, всеки турист, пристигнал в нашето село, е опитал от родопския специалитет и е останал впечатлен от вкуса му", обясни Сурукова.

От три дни учени от БАН изследват кулинарията на Родопите- на Момчиловци, Смилян, Златоград и Старцево и съответно представените ястия са на родопски диалект, това е едно от условията за присъствие в картата.

"В Родопите има много хора, които пазят тайните на говора и се получава изключително колоритно представяне на ястия с родопски диалект“, обяснява Суркова, която кара втория си кметски мандат, след като напусна журналистическото поприще. За мераклиите да се пробват в приготвяне на вкусотията тя уточнява, че само в Момчиловци пататникът се прави без да се разточват кори, а наред с джоджена, който е водещ като подправка, местните добавяли още няколко други за …магия. Гозбата се правела на тиган, но повече подробности имало в рецептата, която се очаква да бъде добавена догодина към стотиците вече качени там от 30 населени места в България. Сред най-новите находки в картата са три гозби от пернишкото село Мещица:тамошната кавърма,печени яйца на хартия и пържено с урда и тревненските мекици, щирник и печена тиква с лук.

Вирни се горе