Молекулярна кухня представи шеф Милен Златев в Смолян

Молекулярна кухня представи шеф Милен Златев в Смолян

"Кулинарна трансформация“ – така бе наречен семинарът, организиран от смолянския клуб към Асоциацията на професионалните готвачи. В Българо-германския център за професионално обучение шеф Милен Златев представи т.нар. молекулярна кухня, която придобива все по-голяма популярност в България. Известна още като техно емоционална, модерна, авангардна кухня. „Повече колеги предпочитаме да я наричаме точно с тези имена, за да не всява безпокойство у хората, решили да опитат тази храна“, каза шеф Златев. По думите му продуктите, които се използват за трансформацията на храната са натурални, от растителен произход, напълно здравословни. Тяхната роля е да промени на молекулярно ниво самата текстура, за да стане много интересна и различна от класическата. Този вид кухня предлага и обединяване, комбиниране на несъвместими вкусове, като например маслина с шоколад или шоколад със синьо сирене, които на пръв поглед са стряскащи за хората. „Когато един готвач знае как да обработи тези продукти, как да ги овкоси, какво да добави, може да се получи една чудесна симбиоза и много вкусна“, каза шеф Златев.

Хората все повече проявяват интерес към този вид кухня и желание да опитват нова, различна и интересна храна. Освен това българина се научи да цени и здравословното хранене, да обръща внимание на качеството на продуктите, на калориите, които се съдържат в тях и т.н.

Готварството, според шеф Милен Златев е усет и изкуство. В последните години кулинарията и в България се променя непрекъснато към по-добро. „В нашата професия има много голямо поле за изява и ако човек е креативен и има необходимите знания, може да твори“, заяви майстор-готвачът.

По време на семинара шеф Христо Вълчевски представи пред готвачите от Смолян така наречения „Су вид“ метод, който представлява готвене на различни продукти във вакуумирани торбички при ниска температура продължително време. Това позволява запазването на всички полезни вещества в продукта, както по отношение на хранителните свойства (витамини, белтъчини, въглехидрати и мазнини), така и по отношение на вкуса и аромата.

Вирни се горе