Молебен беляза годишнина от наводнението в Смолян

Молебен беляза годишнина от наводнението в Смолян

През август 2005 г. 218 литра дъжд на квадратен метър се изляха върху родопския град. Потопът взе три жертви

С благодарствен молебен смолянският квартал „Устово” отбеляза деветата годишнина от опустошителното наводнение през август 2005 г. Тогава 218 литра дъжд на квадратен метър се изля върху родопския град, а пораженията за цялата община възлизаха на повече от 14 млн. лв.

Потопът взе три жертви в цялата област – първата бе 54-годишната Стела Ашикова от село Долно Влахово, която издъхна след като беше затисната от свлачище. Пороят повлече кола в река Черна и 64-годишен мъж от село Падина се удави, а подпорна стена край църквата в Чепеларе затрупа и уби на място 34-годишният свещеник Николай.

Всяка година инициативен комитет в най-пострадалия от водната стихия квартал – „Устово”, организира молебен за Божията закрила. „ Вижте какво се случва и сега в страната. В повечето случаи сами си причиняваме изпитанията. Затова да се помолим Бог да ни избави от всяко злополучие, да има мир както в нашия град, така и във всяко населено място в отечеството ни”, каза отец Васил Маджаров в църквата „Св. Никола” в Устово, където бе отслужен молебенът.

Вирни се горе