Модернизираха пет кабинета в училището в село Смилян

Модернизираха пет кабинета в училището в село Смилян

По проектно предложение на ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ в село Смилян, през февруари 2020г МОН отпусна средства в размер на 35 726,16 лв. за оборудване на пет специализирани кабинета. Училището е изготвило проектното предложение до МОН по инициатива на началника на РУО-Смолян Мария Семерджиева, съобщи директорът на Основното училище Лиляна Балийска.

Проектът „Създаване на интерактивни кабинети по природни науки и чуждоезиково обучение“ предвижда оборудването на 5 специализирани кабинета – по природни науки, география и чуждоезиково обучение. Учебните стаи ще бъдат оборудвани с иновативни и съвременни интерактивни информационни и комуникативни технологии /ИКТ/, които предполагат дигитализация на учебния процес по модел на фронтално обучение и спомагат за повишаване на ефективността му. Иновацията е насочена към учениците, обхванати в прогимназиален етап, като планираната учебна среда ще дава достъп до повече и по-разнообразни учебни материали- е-учебници, мултимедийни и дигитални ресурси, он-лайн платформи за обучение и създаване на виртуални класове с интегрирано „облачно“ пространство. Освен това ще осигури необходимата учебна и технологична инфраструктура, която ще способства ефективното осъществяване на стратегиите за модернизация на учебния процес в училище.

Паралелно с изучаването на учебния материал учениците ще свикнат да работят в модерна информационна и технологична среда и ще изградят допълнителни дигитални компетентности и умения. Освен конкретния иновативен хардуер в процеса на обучение, проектът предвижда и интегриране на софтуер MozaBook Classroom. С помощта на mozaBook Classroom учебният материал бъде представян чрез 3D модели на биологични процеси, анатомични структури, термини, феномени и концепции, образователни видеа, изображения и дигитални ресурси, както и внедрени допълнителни симулационни приложения, чрез които ще се демонстрира пречупване на светлината, типове и принципи на работа на електрическите вериги, както и симулации на различни закони от областта на механиката. Интерактивният дисплей, в комбинация с предвиденото софтуерно решение (mozaBook Classroom) позволява достъп на целия клас до електронно съдържание. Всеки час работата по дисплея може да се запази на електронен носител (Word, PDF, PPT), който е унифициран и лесно и бързо споделим през всякакви комуникационни платформи, вкл. електронен дневник.

Дисплеите вече са доставени и монтирани в училището със съдействието на г-н Александър Николов, управител на фирма „Юнион Интерактив“. ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ в село Смилян е единственото училище от община Смолян, което се класира за ИНТЕРАКТИВЕН ДИСПЛЕЙ по Национална програма „Информационни и комуникационни технологии в системата на предучилищното и училищното образование“ 2019. Интерактивният дисплей е доставен в училището през ноември 2019 година и се използва ефективно в образователния процес в училището. Във връзка с изпълнение на Дейност 2 от проект на МОН „Образование за утрешния ден“, в началото на м. март 2020 училището ще получи  1 бр. 65 " Интерактивен тъч дисплей.

Интерактивното оборудване позволява прилагане на иновативни методи на преподаване, като до момента чилището разполага с 6 интерактивни дисплея, 8 мултимедийни проектора и една интерактивна дъска. В училище през учебната 2019/2020 година се обучават 130 ученици, разпределени в седем паралелки от първи до седми клас. Всички ученици са обхванати в целодневната организация на учебния ден, разпределени в пет групи за целодневна организация. Учениците посещават редовно училище и са включени в занимания по интереси по Наредба за приобщаващото образование, проект „Подкрепа за успех“ и проект „Образование за утрешния ден“ финансирани по ОП „Наука и образование за интелигентен растеж" 2014 – 2020 г.

Вирни се горе