Мобилна група гони стръвниците в Смолянско

Мобилна група гони стръвниците в Смолянско

Група за бързо реагиране при нападение на мечки планират от регионална инспекция „Околна среда и води” в Смолян.Зам. областният управител инж. Чавдар Фурлански обяви, че ще убеждава екоминистерството колко е нужна тя заради зачестилите нападения над хора и домашни животни. Според експертите на МОСВ само в Смолянско мечките са между 95 и 105,но те живеят в опасна близост с хората и поради това там инцидентите са много чести. Вече беше решено 7 от тях да бъдат отстреляни. От днес неправителственото сдружение „Балкани“ ще раздава на пострадалите стопани 29 електрически огради, които да пъдят животните. Планирани са още 55, които ще се дават безплатно на хората след подадено заявление. В момента вече има 4 действащи групи за работа с мечките – в три доброволно участват служители на екоминистерството и рейнджъри от националните паркове. Четвъртата е от членове на сдружение „Балкани“, твърди членът му Александър Дуцов. Има и три телефона, които приемат всички сигнали свързани с мечките. Вече 25 от рейнджърите са изкарали курс, воден от експерти от Хърватия и Италия. Дори и в момента тези групи са готови да действат, понеже част от животните не спят, а много често се налага и да бъдат спасявани от бракониери.

Още през 2008 г. сме спечелили проект към европейската програма „Лайф +“, която финансира закупуването на специална екипировка като пушки за упояване, телеметрични уреди и т.н., но загубилите обществената поръчка фирми обжалват решението на екоминистерството и така блокират изпълнението му, твърди Дуцов.

В момента според екоминистерството в страната живеят между 550 и 600 кафяви мечки. Експертите вече решиха 17 от тях да бъдат отстреляни. Според еколозите от „Балкани” в страната има местообитания за поне 1300 мечока, но заради т. нар. социална допустимост, при която хората са склонни да живеят редом с тях, се налага числеността им да бъде намалена.

Вирни се горе