Много поклонници на Света Богородица в Устово…

Много поклонници на Света Богородица в Устово…

Света Богородица е почитана всякога, но на храмов празник – особено. Защото вярващите се приготвят предварително и специално за срещата си с Нея, като по възможност някои включват пост, молитва, изповед, причастие.

Днес храмът „Св. Богородица“ в кв. Устово, гр. Смолян, посрещна вярващите с украсени икони, с пребоядисани дървената част на пода и сташидите, с нова подредба в храма. Изглеждаше просторно и свежо. Под купола, пред Владишкия трон бе изложена Плащеницата на Света Богородица за поклонение.

Празничната света Литургия отслужи архиерейският наместник на Смолянска духовна околия Негово Високопреподобие архимандрит Висарион заедно с енорийския свещеник Димитър Одаджиев и свещеник Васил Маджаров от храм „Св. Николай Чудотворец“. Участваше църковният хор. Красиво допълнение се явиха песнопенията на иподякона от храма Даниел Апостолов и гост-певците Живка Манолова от храм „Св. Висарион Смоленски“ и Пламен Папазиков, оперен певец в Барселона.

Осветени бяха хляб, пити, плодове и сладкиши, пренесени за здраве, предимно от именници. Плащеницата на Света Богородица ритуално бе изнесена на църковния двор, държана на ръце от богомолци, а пред нея архимандрит Висарион отслужи празничен водосвет. След това пак ритуално Плащеницата бе внесена в църквата.

В края на богослужението на Голяма Богородица Негово Високопреподобие се обърна с благи думи за празника, поздрави именниците и всички присъстващи в храма с пожелание за здраве и мир, Божията Майка да ни осенява със своя Честен покров, да пази семействата и всички нас. Той благослови множеството с думите: „Нека да живеем във вярата, да крепнем в надеждата и да пребъдваме в любовта!“

Всички бяха почерпени с благословен пакет – питка, риба, безалкохолно и плод. За този празник не се коли курбан.

Росица Примовска

Вирни се горе