Млади краеведи на среща с автор на книги в библиотеката

 Млади краеведи на среща с автор на книги в библиотеката

Ученици от клуб „Млад краевед” при ПГПЧЕ „Иван Вазов” посетиха отдел „Справочно-библиографски и краезнание” и имаха възможност да се срещнат с автора на няколко книги Никола Чернев. На младите краеведи им предстои задача да направят опит за съставяне на родословно дърво с помощта на учителя им по история и ръководител на клуба Мария Консулова.

Пред учениците Чернев обясни как се съставя родословно дърво и каква е причината да издаде книгата – „Пелтековия род с.Стикъл”. Когато майка му починала, той открил тетрадка, в която жената водила записки за своите близки и роднини. Макар да е завършила едва 4-ти клас, майка му прилежно е записвала имената на родствениците си. Впечатлен от това, Никола Чернев допълнил записките и отпечатал книжката с родословното дърво. Авторът има издадени още няколко книги с различна тематика.

В краеведския отдел на библиотеката учениците от ПГПЧЕ „Иван Вазов” издирваха имената на родопчани-участници в Първата световна война от всички краища на областта, съобщиха от културната институция.

Вирни се горе