Младежите плащат сами здравните си вноски

Младежите плащат сами здравните си вноски

Бъдещите студенти и младежи, които все още не са започнали работа трябва сами да плащат здравните си осигуровки след завършване на средно образование, съобщи Недялка Чавдарова от смолянската приходна агенция.

Лице, което не плати осигуровките за здраве в рамките на 3 месеца, за период от 36 месеца, губи пациентските си права. За да не се начисляват допълнително наказателни лихви и младежите да не загубят здравноосигурителните си права, те следва да внесат първа здравна вноска за м. юли в размер на 16.80 лв. до 25 август 2016 г.

Важно условие е подаването на декларация образец 7 от лицата, които се осигуряват здравно за своя сметка. Тя се подава в срок до 25-то число на месеца, следващ месеца на възникване на задължението за осигуряване от лицата, които не са осигурени на друго основание и се подава в структурата на НАП.

Справка за здравният статус лицето може да направи от сайта на НАП на адрес www.nap.bg от справка за здравноосигурителния статус. С електронен калкулатор на НАП клиентите могат автоматично да изчислят дължимите здравноосигурителни вноски.

Справката може да се направи и по телефона на 0700 18 700 на цената на градски разговор от цялата страна.

Вирни се горе