Младежи от БМЧК съвместно с полицаи проведоха открити уроци по пътна безопасност

Младежи от БМЧК съвместно с полицаи проведоха открити уроци по пътна безопасност

На 18 ноември – Световния ден за възпоменание за жертвите от пътнотранспортни произшествия, за поредна година почитаме паметта на хилядите хора, загинали по пътищата на нашата страна, изказваме съболезнования на близките им и подкрепяме тези, които продължават да страдат.

Във връзка със Световния ден за възпоменание на жертвите от пътнотранспортни произшествия доброволците на БМЧК от клубовете в област Смолян съвместно с представители на сектор „Пътна полиция” проведоха „открити уроци” по пътна безопасност с ученици от първи до четвърти клас в училищата от Смолян, Доспат, Рудозем, Давидково, Върбина и почетоха паметта на загиналите при ПТП с едноминутно мълчание.

Асамблеята на Организацията на Обединените нации в Резолюция 60 от 26 октомври 2005 г. за подобряване на безопасността на движението по пътищата на света, предлага на правителствата и международната общественост всяка трета неделя на месец ноември да се отбелязва като ден на възпоменание на жертвите от пътнотранспортните произшествия.

С провеждането на този ден се цели:

  • да изразим съболезнование към мъката на семействата за понесените загуби;

  • да се отдаде необходимото на всички които участват в ликвидацията на последствията от пътнотранспортните произшествия: служителите от бърза медицинска помощ, лекарите, медицинските сестри, служителите от полицията, пожарникарите.

  • да се привлече вниманието към огромната смъртност и травматизъм от пътнотранспортните произшествия и към потенциалните заплахи на които са подложени всички участници в движението;

  • да се подчертае възможността от профилактика на пътнотранспортния травматизъм и важността от по-острото реагиране спрямо нарушенията на закона за движението по пътищата;

Нека този ден е ден на размисъл и равносметка. Да призовем водачите на превозни средства да използват предпазните колани и каски, да избират разумната скорост за движение, да избягват разговорите мобилни телефони по време на шофиране, да не шофират под въздействие на алкохол или упойващи вещества. Да си напомняме непрекъснато, че най-важната цел на всяко пътуване е успешното пристигане. Да призовем пешеходците към разум и отговорност като участници в движението. Нашето лично поведение да бъде малък, но решаващ пример за нашите деца. Толерантността и споделената отговорност са залог за намаляване на грешките и безсмислените нещастия по пътищата.

На този ден да изкажем своята благодарност към лекарите, полицаите, пожарникарите – към всички, които се борят и спасяват живота на пострадалите при пътнотранспортни произшествия.

Вирни се горе