Младежи от 4 училища участват в "Седмица срещу насилието"

Младежи от 4 училища участват в "Седмица срещу насилието"

“Седмица срещу насилието” организират в четири смолянски училища младежите, участващи в проект “Аз избрах – без насилие!” Проектът се реализира от НСНЦ „Инициатива Родопа планина – ХХІ век” в партньорство с ОДМВР – Смолян и се финансира от Институт Отворено общество по програма „Овластяване на безвластните по време на криза”. В него се включиха над 20 учеиници от няколко смолянски училища, които преминаха през тренинг за решаване на конфликтни ситуации, срещи с педагози и психолог и изучаване на бойни изкуства с помощта на квалифицирани инструктори от ОД МВР – Смолян като алтернатива за овладяване на агресията и метод за подобряване на дисциплината. Целта на проекта е, чрез обучение и овластяване на неформалните лидери сред учениците и включването им във формите на ученическото самоуправление, да се създадат условия за превенция на агресията и проявите на насилие в училище, съобщи говорителят на полицията. С редица атрактивни мероприятия младежите от клуб “Аз избрах – без насилие!” ще ангажират вниманието на своите съученици към темата за агресията и насилието сред подрастващите и ще се опитат да ги привлекат към своята кауза. В рамките на “Седмицата срещу насилието” в четири смолянски училища – СОУ “Отец Паисий”, ОУ “Иван Вазов”, СОУ “Св. Св. Кирил и Методий” и ПГТТ “Христо Ботев”, ще се проведат различни мероприятия – младежите ще представят пред своите съученици мултимедийна презентация, чрез която ще им предадат своето виждане за насилието и наученото в рамките на проекта – как да решават проблемите и споровете по мирен начин. На видно място във всяко от изброените училища ще бъдат поставени кутии, в които всички ученици ще могат да слагат своите предложения за това как де се ограничат случаите на проява на агресия и насилие сред подрастващите, как училището да стане по-безопасно. Ще бъдат раздадени брошури, изготвени от младежите по проекта, с полезни съвети за решаване на конфликти по мирен начин и избягване на насилието, тормоза и опасностите в Интернет. Младежите от клуб “Аз избрах – без насилие!” ще почерпят с горещ шоколад своите съученици с апел: “Не позволявай на гнева да те разгорещи!”;

  • за финал ще направят демонстрация по придобитите от тях в рамките на проекта умения по бойни изкуства.

  • в СОУ “Св. Св. Кирил и Методий” – гр. Смолян младежите ще обявят кампания “Закриляй по-слабия” (клас по-големи ученици ще избере един клас по-малки ученици и ще му помага при решаване на конфликтни ситуации)

През Седмицата срещу насилието ще бъдат наградени победителите в организираните от младежите предшестващи мероприятия – конкурс за украса на вратата на класната стая под мотото: “Начините да овладеем гнева си” (в СОУ “Отец Паисий” – гр. Смолян); конкурс за стихотворение, есе и рисунка по темата за насилието (в ОУ “Иван Вазов” – гр. Смолян); конкурс за изработка на табла и други материали срещу насилието (в ПГТТ “Христо Ботев” – гр. Смолян). Мероприятията ще се проведат както следва:

  • в СОУ “Отец Паисий” – на 18.04.2011г. /понеделник/ от 08.00ч.

  • в ОУ “Иван Вазов” – на 19.04.2011г. /вторник/ от 13.40ч.

  • в СОУ “Св. Св. Кирил и Методий” – на 20.04.2011г. /сряда/ от 13.50ч.

Заключителната част на “Седмицата срещу насилието” ще бъде на 21.04.2011г. /четвъртък/ от 12.30ч. в ПГТТ “Христо Ботев”. Наред с изборените мероприятия, в ПГТТ ще бъде официално открита обособената по идея на ръководството на учебното заведение анти-стрес зала, оборудвана с боксова круша, дартс, специални столове за релакс “Барбарони”, кътове за отдих и приятни разговори. А на младежите от клуб “Аз избрах – без насилие!” ще бъдат връчени дипломи за придобита техническа степен по полицейска лична защита. Каним представители на медиите да отразят мероприятията в рамките на “Седмицата срещу насилието”.

Вирни се горе