Младежи дариха събраните пари на Богоявление за обновяване на църквата в Момчиловци

Младежи дариха събраните пари на Богоявление за обновяване на църквата в Момчиловци

Момчетата, които участваха в Богоявленската надпревара за Кръста в Момчиловци, дариха събраните пари за обновяване на храма “Св. Св. Константин и Елена” в селото. Младежите посетиха всеки дом в Момчиловци за здраве и благословение, както повелява традицията и събраха 1120 лева. Дарените им пари те решиха да предоставят за кампания за обновяване на храма“, съобщи кметът на Момчиловци Сийка Суркова. В дарителската сметка в момента са налични 2393 лева,предаде Дарик.

Храмът „Св. Св. Константин и Елена” в родопското село Момчиловци се нуждае спешно от обновяване. През септември миналата година започна дарителска кампания за събиране на необходимите средства. Първата цел е изработването и поставянето на нов иконостас. Вече има готов проект за това. За да започне пълноценно работата по него, са нужни около 10 хиляди лева. За завършването му ще трябват общо 40 хил. лв. Следващи стъпки са неотложни ремонти по сградата и подготовка за обновяване на стенописите. Храмът „Св. Св. Константин и Елена” е скъп за много хора. Вече 180 години той е сърцето на Момчиловци – едно от малкото селища в региона, успели да запазят християнската вяра непокътната през вековете.

Разрешение за построяването му е дадено през 1834 г., след дълга борба на хората от Момчиловци и още 7 съседни села. Освещаването става на 2 август 1836 г. Храмът е единственият в региона, който носи имената на Светите равноапостоли Константин и Елена. Денят, в който почитаме паметта им – 21 май, е празник и на село Момчиловци.

Отначало към храма е открито килийно училище от йеромонах Григорий. Той бил грък – монах от Света гора, Атон. Установява се в Момчиловци, научава родопския диалект и създава т.нар. гръцка транкрипция (изписването на думите от родопския диалект с букви от гръцката азбука) . На тази „писменост“ превежда гръцките богослужебни книги и ограмотява своите ученици в Момчиловци и околните християнски селища. Въпреки гръцкия си произход, по-късно застава на страната на местното население в борбата му срещу Цариградската патриаршия и Ксантийската митрополия за българска църква и българско училище. След 1867 г. килийното училище постепенно прераства в светско.

Дарителската кампания се организира от Сдружение „Моята България“ и съмишленици.

Вирни се горе