Млад смолянчанин обменя опит в Португалия

Млад смолянчанин обменя опит в Португалия

Стефан Витанов от Смолян взема участие в младежки обмен в Португалия. Младежкият обмен “Възможност”, посветен на основната тема – работа с младежи, безработица, като ще се наблегне най – много върху важността на развитието на уменията, както и на признаването на трансверсални умения, чрез удостоверения и сертификати или други официални документи.Гражданин, който е безработен или изложен на риск от загуба на работа, потенциално е в риск от социално изключване. За да се избегне това положение, е от съществено значение да се повиши пригодността и адаптационните му възможности за заетост. Ето защо, ние се стремим да осигурим ресурсни лица, които да позволят на гражданите в риск да опознаят себе си и средата около тях, оценят по –правилно възможностите и с това да бъдат по- конкурентноспособни на пазара на труда.

Проектът се повежда между 2 – 9 юни 2017 г. в Лоуриня / Португалия Лоурия е португалски град в провинция Лисабон, с около 25,735 жители. Този град предлага достъп до основните градове на Португалия като столицата на страната – Лисабон, който е на разстояние само 63 километра.

В проекта участват 38 души от 6 различни страни: Румъния, Испания, Португалия , Гърция, Италия и България.

Мисията на „Associação (Re) ativa-te“ е да допринесе за насърчаването на активното гражданство, за да участва в изграждането на общество с по-осведомени, социално ангажирани граждани и служители. Идея е на проекта е промяна в процесите на местното развитие, като по този начин се насърчава активното гражданство, овластяването на гражданите, социалната справедливост и развитието на общността чрез партньорство и неформално образование.

Младежкия обмен ще бъде проведен чрез неформално обучение, което означава, че обучението се основава на опит,а мотивацията и нуждите на участниците. По време на обмена ще се използват методи и инструменти на неформалното обучение, които осигуряват баланс между теория и практика, като презентации, работа в група, семинари, ролеви игри, упражнения и т.н.

Вирни се горе