Митрополит Николай ще благослови смолянчани на храмовия празник на църквата „Св. великомъченица Неделя“

  Митрополит Николай ще благослови смолянчани на храмовия празник на църквата „Св. великомъченица Неделя“

На 7 юли /събота/ от 9 часа Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай ще възглави празничната архиерейска св. Литургия в храм „Св. вмчца Неделя” в гр. Смолян, кв. Райково. В богослужението ще участват и духовници от Митрополията и Смолянска духовна околия. В петък вечерта преди храмовия празник от 17 часа архиерейският наместник на Смолянска духовна околия и предстоятел на храма „Св. вмчца Неделя” Негово Високопреподобие архимандрит Висарион ще отслужи празничната Вечерня с Петохлебие.

В Житията на светиите се посочва, че св. великомъченица Неделя е родена в Мала Азия, вероятно в столицата на източната Римска империя при император Диоклетиан, който преследвал жестока християните. От млада девица се е обрекла на Христа и за това пострадала в жестоки мъчения. Осъдили я да бъде посечена с меч. На лобното място разрешили на Неделя да се помоли преди смъртта си, но по чуден начина тя предала душата си на Господа на 7 юли 289 г. , без да бъде посечена. Била само на 22 години.

Българските царе Асеновци (ХІІ-ХІІІ векове) пренесли мощите й в столицата на Второто българско царство – Търново. До нас се запазило на старобългарски език нейното житие, написано от св. Евтимий, патриарх Търновски, който превел името на мъченицата от гръцки на български (Кириакия – Неделя).

Нека всички да бъдем заедно на храмовия празник и да отдадем заслужена почит към св. Неделя – една от най-тачените сред българските светци.

Архиерейско наместничество – Смолян

Вирни се горе