Миряна Найденова и Тодор Капитанов станаха посланици на четенето в Смолян

Миряна Найденова и Тодор Капитанов станаха посланици на четенето в Смолян

За трета поредна година детският сайт „Az-deteto.bg” и Столична библиотека провеждат мащабна лятна кампания за насърчаване на детското четене в периода 1 юни – 15 септември в цялата страна. Кой град, кое училище и кое дете е прочело най-много книги през лято 2013 г., ще стане ясно в края на септември. Тогава ще бъде награден и победителя. От старта на проекта над 5000 деца са взели участие, съобщи Катрин Иванова.

На специална среща в Детски отдел на Регионална библиотека „Николай Вранчев” бе представена инициативата „Забавно лятно четене”. Посланици в Смолян станаха актрисата Миряна Найденова и Тодор Капитанов – юрист и писател. Над 40 ученици присъстваха на срещата, съобщиха от библиотеката.

Актрисата Миряна Найденова обясни, че и до днес нейната любима детска книга е „Малкият принц”, която за първи път прочела на 16 години и продължава да я чете до днес. И досега любим автор за мен е Астрид Линдгрен с нейните – „Пипи дългото чорапче”, „Емил от Льонеберя” и др. Призовавам ви всяка свободна минута, която имате, да прочетете нещо, да се докоснете до културата, обърна се тя към малките читатели.

Като малък Тодор Капитанов четял само книжки с картинки, така е и до днес. За да имат богат речник и за да се изразяват правилно, да защитават това, което искат, той призова учениците да не спират с четенето на книги.

Гости на срещата бяха старши експерт „Начално образование” в Регионален инспекторат по образование Лидия Парпулева, главен експерт „Образование” в община Смолян Ангел Добриков, учители от Смолян, родители и др. Пред тях смолянските деца четоха лично творчество. Всички ученици получиха подаръци, допълниха от Регионална библиотека.

Вирни се горе