„Мир на всички!“, призова на храмовия празник в Райково архимандрит Висарион

„Мир на всички!“, призова  на храмовия  празник в Райково архимандрит Висарион

Тържествено бе отбелязан днес, 8 февруари, храмовият празник на църквата „Св. Теодор Стратилат“ в Смолян, кв. Райково. По думите на богомолци: „Хубава служба. Чудно пеене. Много хора.“ Тази църква е строена през 1836 г. като една от първите в Средните Родопи. Има два престола – вторият е на Свети Иван Рилски, който се чества на 19 октомври. Този престол тържествено е осветен през 1943 г. от тогавашния Пловдивския митрополит Кирил, по-късно Български патриарх.

Св. Теодор Стратилат е почитан светец не само от родените и живеещите в квартала, а и от десетки други вярващи, които са познали неговото застъпничество. По молитвите на този смел военачалник, неотстъпен във вярата си свещеномъченик св. Теодор Стратилат архиерейският наместник на Смолянска духовна околия Негово Високопреподобие архимандрит Висарион призова Бог да пази тази енория, град Смолян и Родопите. Пожела Божието благословение да бъде над всички нас, домовете и чедата ни. Той възглави празничната св. Литургия, която бе отслужена с участието на председателя на храма протойерей Живко Желев и секретаря на Архиерейското наместничество иконом Запрян Шиков от храм „Св. Неделя“. На клира пя отец Иван Марински от катедрален храм „Св. Висарион Смоленски“. Помощници в служението бяха икодяконите Николай и Иван. Литургичното последование бе съпроводено от църковния хор с диригент Златка Маргаритова.

Храмовият празник бе почетен от зам.-кмета на община Смолян инж. Марияна Цекова, общинските съветници Марияна Сивкова и Стефан Сабрутев, общественици от града.

Архимандрит Висарион и духовниците осветиха принесените за здраве петохлебия, пити, жито, вино и елей. Отслужиха празничен водосвет. Иконом Запрян Шиков поздрави всички по повод храмовия празник и припомни житието на св. Теодор Статилат, прославен като смел защитник на Христовата вяра, непобедим военачалник, заслужил венеца на мъченичеството.

„Мир на всички, призова в края на службата архиерейският наместник архимандрит Висарион, нека Божието благословение и Неговата велика милост и общението със Светия Дух бъдат с всички вас!“ Той благодари на председателя на храма и на църковното настоятелство за поканата и тази година заедно със събратята си от Смолян да отслужат на този ден тържествената света Литургия. Благодари на хористите от църквата с диригент Златка Маргаритова, чието ангелогласно пеене изпълниха светата божествена Литургия с радост, чест и възслава. Архимандрит Висарион благодари също и на енариашите от храма и на гостите, които се отзоваха да присъстват на храмовия празник.

Към присъстващите се обърна и протойерей Живко Желев, който честити празника, благодари на архиерейския наместник архимандрит Висарион и събратята си свещеници, че са уважили храмовия празник. Обяви, че от църковното настоятелство всеки ще получи подарък – копие от реставрираната храмова икона с изображение на двамата канонизирани войни-великомъченици св. Теодор Стратилат и св. Теодор Тирон, който се чества на 17 февруари.

Празникът завърши с песнопението „На многая лета!“.

Росица Примовска

Вирни се горе