Министърът на културата ще открие обновената постоянна експозиция на Къщата музей "Ласло Наги" в Смолян

Министърът на културата ще открие обновената постоянна експозиция на Къщата музей "Ласло Наги" в Смолян

На 18 юни 2019 г. в Къща музей “Ласло Наги” в Смолян официално ще бъде открита обновената постоянна експозиция на Къщата музей “Ласло Наги” под надслова “КОЙ ЛЮБОВТА ЩЕ ПРЕНЕСЕ” В ПАМЕТ НА ЛАСЛО НАГИ.

Експозицията ще бъде открита от министъра на културата на Република България г-н Боил Банов, патрон на събитието.

Изложбата се посвещава на паметта на сина на поета – Андраш Наги (1953-2018).

Куратор на изложбата е Андреа Бенкьо. Дизайнът е на Ищван Агощон. Визията и графиката са изработени от Вероника Бубик, отговорник за подготовката и комуникацията: Оршоя Радвани. Консултанти бяха Золтан Яноши и Дьорд Арато. Анимацията беше подготвена от Габор Марош и Ерньо Над.

В осъществяването на изложбата от българска страна взеха участие сътрудниците на Регионалния исторически музей – Смолян: Таня Марева (директор, експерт етнолог), Цвета Колева (консултант), Донка Симеонова (оперативен сътрудник).

Изложбата се реализира като проект на Унгарския културен институт в София. Ръководител на проекта: Дьорди Димитров, директор

Оперативни сътрудници: Лиана Петрова, Жужанна Франк Великовне Превод, редакция: Юлия Крумова, Нели Димова

„Изложбата включва най-важните елементи от изобразителното, предметното и поетичното наследство на Ласло Наги. Както в поезията, така и в изобразителното и графичното му творчество изпъква мотивът на коня, като символ на изчезващия свят на селото, на природата, на естествените общности и на свободата. Стихотворението, дало заглавие на изложбата, „Кой любовта ще пренесе” е най-известното стихотворение на поета по цял свят.

В анимацията, подготвена и излъчвана към изложбата, Ласло Наги сам рецитира стихотворението си на унгарски; то прозвучава и на български език, между двете виждаме кадри от един филм, заснет в Исказ. В изложбеното пространство можем да видим издяланите от Ласло Наги кончета и Витлеем, цитирано е интервю с него, в което споделя колко важни са били за него занаятчийството, майсторството. Съпътстващите текстове в голямата си част са от дневника му, от „Фрагментарна хроника”, но посетителят може да се запознае и с по две от стихотворенията на по-малкия му брат, поета Ищван Аг и на съпругата му Маргит Сечи. За изложбата изготвихме триизмерен вариант на най-известната му калиграма „Криле и пирамида”. В родопската стая попадат най-важните, свързани с българите и България стихове и картини на поета, иконите му на Свети Георги, както и откъс от краткото му есе за българската народна поезия. Всички картини и художествени предмети в изложбата са копия на оригиналите.” (Андреа Бенкьо, куратор на изложбата).

Ласло Наги (1925-1978) е класик на унгарската литература, поет, преводач, художник, един от първите носители на Международна Ботевска награда и на орден “Кирил и Методий”, превел над десет хиляди стиха от българската народна поезия и от български поети. Три пъти получава наградата “Атила Йожеф”, отличен и с унгарската държавна награда “Кошут”. Обновител на унгарската поезия със сложно метафорична езикова сплав, с т.нар. “дълги песни”. Поетът е автор на двайсет и четири книги. На български са издадени четири негови стихосбирки. Ласло Наги пристига през 1949 г. със стипендия в България. Остава и твори две години, завладян от българската природа и поезия. По-нататък често посещава България със съпругата си, поетесата Маргит Сечи. Ласло Наги е почетен гражданин на град Смолян. В негова чест в началото на 1980-те години в Смолян е открита Къща музей “Ласло Наги”, помещаваща се в Гьорджевата къща – сграда от ХIX век, обявена за паметник на родопската архитектура. През 2016 г. с финансовата помощ на Министерството на културата на Република България беше ремонтиран покривът на Къщата музей “Ласло Наги”, а през настоящата година с помощта на унгарския Национален фонд “Култура” (http://www.nka.hu/), на Унгарската академия на изкуствата (https://www.mma.hu/), на Програма “Опазване на унгарските паметници в чужбина” на Министерство на външните работи и външноикономическите връзки на Унгария, на Община Смолян и РИМ-Смолян се осъществиха ремонтът на сградата и проектирането на обновената експозиция, представяща живота и творчеството на добре познатия в България поет и преводач Ласло Наги.

ПРОГРАМА НА ТЪРЖЕСТВАТА :

15.30 часа, Къща музей “Ласло Наги” – Тържествено откриване на новата експозиция, полагане на венци, приветствия от страна на гостите, рецитация на стихове в изпълнение на представители на Театрална школа към Център за подкрепа за личностно развитие – Смолян с ръководител актрисата Искра Йосифова, унгарски народни песни в изпълнение на Балаж Ташони и Клаудия Шайфи

17.00 часа, паметник на Ласло Наги пред Регионалната библиотека – Полагане на венци

18.30 часа, Смолян – Родопски драматичен театър “Николай Хайтов”, Зала 1 – Културна програма – концерт с участие на изпълнители от Кишпещ (XIX район на Будапеща) – Балаж Ташони и Клаудия Шайфи

Вирни се горе