Министър Вълчев в Смолян: Осигурихме 20 млн.лв. за нови училищни автобуси

Министър Вълчев в Смолян: Осигурихме 20 млн.лв. за нови училищни автобуси

„Общините и училищата в момента разполагат с около 700 училищни автобуса, а с отпуснатите от правителството 20 млн. лв. ще бъдат закупени над 100“, това заяви министърът на образованието и науката Красимир Вълчев при посещението си в област Смолян. Според него в последните години се работи активно за подмяната на онези превозни средства, които са амортизирани или крият рискове за учениците. В момента Министерството на образованието и науката обобщава нуждите от училищни автобуси във всички области, като приоритетно ще се предоставят нови там, където няма такива, или където имат нужда от подмяна. „Надявам се в бъдеще да продължим с тези усилия. Имаме голям брой пътуващи ученици, затова трябва да осигурим правото на всяко дете на образование“, каза министърът.

Красимир Вълчев се включи в тържествата по повод 180-годишнината на ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ в село Момчиловци, което обучава деца от пет населени места. Той благодари на учителите, че са направили от него духовен център с възможности за децата за пълноценен и щастлив живот и отбеляза, че това е едно от първите училища, в които гръцките букви са заменени със славянски, съобщиха от министерството.

Кметът на Смолян Николай Мелемов посочи, че учител е апостолска професия, а децата са бъдещето и капиталът на нацията. Областният управител Недялко Славов допълни, че подкрепата на държавата е признанието за труда на учителската общност.

Министър Вълчев посети и ОУ “Св. Св."Кирил и Методий“ в Смилян, където е завършено изграждането на спортната площадка, за която бяха осигурени средства от МОН в края на миналата година. Училището активно реализира проекти по националните програми, включително по модул "Музеите като образователна среда”. С финансиране от МОН е подменена дограмата и е поставена топлоизолация на сградата.

Вирни се горе