Министър Найденов забрани любителския риболов за 46-дневен период

Министър Найденов забрани любителския риболов за 46-дневен период

Със заповед на министъра на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов от вторник, 17 април 2012 г., се забранява любителския риболов за 46-дневен период. Забраната влиза в сила от 17 април, заради Великденските празници и възможността любителите риболовци да упражнят своето хоби през почивните дни, съобщиха от пресцентъра на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултура.

Забраната е на основание Закона за рибарството и аквакултури и се прилага ежегодно през размножителния период на видове във водите на Черно море, р. Дунав и вътрешните водни обекти.

Забраната за любителски риболов е от 17 април и ще продължи до 1 юни 2012 г., тя важи за всички пролетно-лятно размножаващи се видове.

Улова на калкан в общностните води на Черно море се забранява през периода от 15 април до 15 юни включително, съгласно Регламент на Съвета 1256/2010 г.

Улова на попчета с мрежени риболовни уреди във водите на Черно море се забранява от 15 април до 15 май, включително, на карагьоз /дунавска скумрия/ се забранява от 15 април до 15 май включително.

Срокът на действие на забраната за улов на щука и бяла риба, въведена със Заповед на министъра на земеделието и храните от 13 март 2012 г. се удължава до 1 юни 2012 г.

За любителите риболовци има оставени свободни водни обекти на територията на страната за осъществяване на риболов. За област Смолян това и яз. Тешел.

Вирни се горе