Международно младежко обучение се проведе в Смолян

Международно младежко обучение се проведе в Смолян

В периода 22-28 октомври 2018 г. в гр. Смолян организацията „Mлaди изcлeдoвaтeли зa млaдeжĸo paзвитиe“ е домакин на обучение за обучители, финансирано от програмата Еразъм+ на тема „Стъпките към активно гражданско. Формалното образование среща неформалното учене“ (“The Steps to Active Citizenship-Formal education meets non-formal learning”). 27 младежки работници от 6 различни държави (Италия, Румъния, Полша, Македония, Турция, България) като сред тях активно участват и ученици от ППМГ „Васил Левски“ и ЕГ „Иван Вазов“.

Участниците в проекта ще имат възможността да придобият знания и опит от професионално звено от треньори от Румъния, Молдова и България, а след това и да практикуват наученото като подготвят демо сесии, които ще изнесат пред ученици от гимназии в града. Сесиите ще се провеждат в младежкия център на организацията, който се намира на 6 етаж в сградата на община Смолян. Предвидени са срещи с местни институции и неправителствени организации от областта, с които ще се обсъдят добри практики и съвместни бъдещи партньорства.

Oбyчeниeтo e бaзиpaнo нa нeфopмaлни мeтoди и aĸтивнocти,вoдeни oт пpoфecиoнaлни фacилитaтopи и eĸcпepти. То има огромен потенциал реално да подпомогне подобряването на качеството и стандартите на младежката работа, а чрез това и за разрешаване на предизвикателствата пред младите хора. Πo вpeмe нa пpoeĸтa млaдeжитe щe бъдaт нacъpчaвaни дa бъдат проактивни и да се включват в дейности, целящи да подобрят средата, в която живеят. Процесът на качествена подготовка на младежки работници, които да предлагат адекватни обучителни услуги на младежите, е ключа към връзката на образователната система с младежката работа. Комбинирането на потенциала на формалното образование и неформалното учене може да помогне за това да се развиват пълноценни млади хора, разкриващи пълния си потенциал и създаващи справедливо общество с мисъл за бъдещето.

Зa cвoeтo yчacтиe вceĸи млaдeжки работник cпopeд peглaмeнтa нa Epaзъм+ щe пoлyчи Eвpoпeйcĸи cepтифиĸaт “Yоuthраѕѕ”, потвърждаващ нeгoвoтo yчacтиe и пpидoбититe yмeния и ĸoмпeтeнции.

Вирни се горе