Международен ден на загиналите при трудови злополуки и Световен ден за безопасност и здраве при работа

Международен ден на загиналите при трудови злополуки и Световен ден за безопасност и здраве при работа

По утвърдена вече традиция, КНСБ и ръководството на „Горубсо Мадан” поднесоха венци и цветя пред паметната плоча на загиналите при трудова злопулука работници в гр.Мадан. Миньори на синдиката заедно с инжинер Сергей Атанасов – изпълнителен директор на “Горубсо -Мадан” АД, запазиха минута мълчание в памет на загинали свои колеги, като така почетоха международния ден в памет на загиналите и пострадалите при трудови злополуки.

Този ден се отбелязва ежегодно по инициатива на Международната конфедерация на профсъюзите, като „Световен ден за безопасност и здраве при работа”, като синдикалистите от цял свят заявяват „помним мъртвите и ще се борим за живите”. За Конфедерацията на независимите синдикати в България е традиция в този ден да изрази своето отношение и отговорност към създаването на по-здравословни и безопасни работни места за българските работници и служители.

По данни на НОИ през 2018 са установени 2914 бр. трудови злополуки, от тях 1140 станали с жени. През годината са регистрирани 92 бр. смъртни трудови злополуки и 7 трудови злополуки, довели до инвалидност.

От 1998 г., КНСБ и сдружение с нестопанска цел „Благотворителен фонд проф. д-р Желязко Христов” помагат на деца, загубили родителите си да преодолеят изпитанията, пред които съдбата ги е изправила. В продължение на повече от 20 години се изплащат стипендии на деца, на които родителите са загинали при трудова злополука. Към момента стипендиантите на фонда са 48, подкрепяме и деца загубили родителите си при тежки катастрофи и бедствия. Стипендиантите получават по 50 лв. на месец докато завършат средното си образование. Всяка година абитуриентите получават допълнително по 200 лв. еднократна помощ за официални облекла.

Голяма част от средствата се осигуряват чрез благотворителни кампании, при които се набират дарения. Точно преди една година, на този ден, беше стартирана една благородна инициатива на КНСБ, в подкрепа на децата, които са загубили своите родители на работното си място. Беше активиран DMS номер за набиране на финансови средства за децата-стипендианти. Кампанията „Помогни на дете” продължава да бъде активна и днес. Всеки, който желае да помогне може да изпрати SMS с текст DMS POMOGNI на 17 777. Цената на 1 SMS е 1 лв. Нека помогнем на дете и се помолим за душите на хората, които вече не са сред нас.

Вирни се горе