Матурите изместват изпитите за ВУЗ до 2-3 г

Матурите изместват изпитите за ВУЗ до 2-3 г

Учениците от професионалните гимназии да могат да избират за втори държавен зрелостен изпит предмет, по който са специализирали през петте години обучение. Това се обмисля да залегне в законопроекта за училищното образование, съобщи просветният министър Сергей Игнатов, цитиран от БНР.

По думите на Игнатов е възможно до 2-3 години матурите да изместят кандидатстудентските изпити.

Зрелостният изпит върху изучаваната професия ще полагат абитуриентите от професионалните гимназии и ще замени втората матура, която досега бе по един от общообразователните предмети, обясни Игнатов, цитиран от “Стандарт нюз”. Ако учениците искат да кандидастват с география например, те ще трябва да положат трета матура по желание, за да си осигурят балообразуващата оценка по география, уточни Игнатов. Той обаче успокои, че няма да се въвежда втора задължителна матура по математика, каквито версии се бяха появили.

Вероятно ще отпадне идеята на предишното ръководство на министерството за оценка на поведението, каза още просветният министър. За децата с лоша дисциплина ще може да се прилагат варианти като работа в полза на училището, изтъкна той.

Игнатов определи като добра и идеята на президента Георги Първанов да има електронен регистър на децата още от първи клас. “Това е много навременно предложение, там има качествени идеи”, коментира той 12-те тезиса на президента за промени в образованието. Игнатов уточни, че с помощта на регистър ще можем да следим потенциала на децата още от ранна възраст.

Вчера президентът Георги Първанов и екип от неговото гражданско движение “АБВ” излязоха със статия, в която предложиха идеи за училищното образование. Една от тях е въвеждането на електронен образователен паспорт за всички деца до 12 клас, за да има актуална информация за образователното и здравословното им състояние, както и смяната на училища. Като начин отпадналите ученици да получат образование, държавният глава предложи вечерни училища и разкриването на нов тип училище – “Втори шанс”, за които да бъде използвана базата на закритите училища-интернати.

Вирни се горе