Математическа формула изчисли: идеалната ваканция трае три дни

Математическа формула изчисли: идеалната ваканция трае три дни

(N(d)μ(d)-40)®)/(σ(b)((C(d)-μ(d) )N(d)-41/40 c) )  (41c.a)/〖40〗^2 е математическата формула, която определя идеалното времетраене на ваканцията, позволяващо да се върнем в офиса в най-добра форма. Тя е дело на британския учен Дейвид Луис, който я създал по молба на световна хотелска верига “Холидей ин”, написа британският в. “Дейли мейл”.

Формулата включва броя на дните отпуска, които е възможно да вземем, разходите по ваканцията, равнището на отпочиване, което тя предоставя, и фактора стрес, свързан със заминаването. Така Луис стигнал до извода, че идеалната ваканция трае едва три дни. Психологът от университета в Съсекс обяснява пред вестник „Дейли мейл”, че заминаването за дълго време задължава служителите да планират отрано отсъствието си и да свършат голяма част от важната работа, преди да тръгнат. Това поражда напрежение, което трудно може да изчезне по време на ваканцията. Изследването му показва също така, че хората често злоупотребяват с ваканцията си.

Макар че тя трябва да им позволи да се върнат в пълна форма на работа, „прекаленото слънце, прекалената храна и прекаленият алкохол” могат да доведат до обратния ефект. Така Луис стигнал до извода, че „колкото по-дълги са ваканциите, толкова рисковете за здравето са по-големи”. Това обаче съвсем не означава, че трябва напълно да се откажем от ваканцията. Най-доброто решение е да излизаме в отпуска за по-кратко време, но по-често и ако е възможно да не се отдалечаваме прекалено, за да не спадане формата ни при завръщане на работното място.

Вирни се горе