Масови жалби в Смолян заради смяна на електромерите

Масови жалби в Смолян заради смяна на електромерите

В Родопите масово подават жалби срещу електроразпределителното дружествто в района заради смяна на електромерите. Районният съд в Смолян вече е потвърдил две глоби от 20 хиляди лева за EVN.

Наско Кехайов е един от двамата абонати, след чиито жалби енергоразпределителното дружество е санкционирано. Казва, че отказал да подпише протокола за смяната на електромера, съобщи Нова ТВ.

„Те попълват данни при свалянето на електромера. Аз трябваше да ги подпиша и видях, че не съответстват. Имаше несходство. После от Енергото ми върнаха около 90 лева", разказва той.

Върнали му пари едва след като подал жалби до различни институции. Върнали му пари едва след като подал жалби до различни институции. Електромерът обаче въпреки отказa му бил сменен. Подобни жалби и дела вече се превръщат в тенденция.

"От жалбите, които са подавани до нас, разбираме, че на EVN са били съставени около 50 такива наказателни постановления. В нашия съд две дела бяха приключени.Още едно е образувано. И още три дела ще дойдат от районен съд Девин“, пояснява председателят на Административния съд в Смолян Игнат Колчев.

Според EVN обаче не ставало въпрос за масова практика. Имали и спечелени дела. Освен това били притиснати от два противоречащи си закона.

„Едното законово изискване е ние да подменяме електромерите на всеки 5 години.От друга страна има друг закон, който изисква при смяна на електромера собственика или негов свидетел да се подпише в протокола. Има случаи, когато клиент присъства и вижда смяната, но поради различни причини отказва да се подпише“, уточнява експертът на EVN Петър Костадинов.

Категоричен е, че смяната на електромерите в никакъв случай не ощетява клиентите откъм сметки. Според Наско и жалбите, постъпили в съда, именно това е причина за недоволството на хората.

За да не се допускат подобни нарушения, санкцията към електроразпределителните дружества от следващия месец ще стане 200 хиляди лева.

В момента в Смолян дружеството извършва масова смяна на електромерите. А Наско съветва всички да внимават какво подписват и да си търсят правата, ако установят нередност.

Анелия Веселинова

Вирни се горе