Мащабен иновативен проект “Училище в облака” стартира в 21 училища в област Смолян

  Мащабен иновативен проект “Училище в облака” стартира в 21 училища в област Смолян

Пилотен проект за внедряване на иновативно обучение стартира в област Смолян с подкрепата на Регионално управление на образование-Смолян. През 2020 г. двадесет и една учебни институции ще станат “училища в облака”, което ще допринесе за бързата трансформация на образователните и административни процеси. Същността на проекта е създаване на електронни профили в домейна на всяко училище, където ученици и учители ще общуват свободно и защитено, като ще използват съвременни дигитални инструменти- като дигитални класни стаи, виртуална и добавена реалност, електронни тестове и други.

Целта е до края на тази година „облачните технологии“ да се използват във всички административни и образователни процеси, като за целта близо 300 учители ще преминат през обучителна програма. Проектът “Училище в облака” е иновация за Смолян и областта. Внедряването на иновативна платформа на домейна на образователната организация е част от Националната стратегия за ефективно прилагане на ИКТ на МОН 2014 – 2020 г.

Какво е “Училище в облака”?:

“Училище в облака” е платформа на Google G Suite за образованието, която осигурява сигурен и безплатен достъп до цялата училищна информация, навсякъде и по всяко време. Тя включва пакет от полезни приложения, разработени и предоставени от технологичния гигант за образователни цели. G Suite е преведена на български език и позволява свободен достъп на учители и ученици, включително до “Google класна стая” – един от най-развитите софтуерни програми за управление на учебен процес. Към момента G Suite работи в над 250 образователни организации България и има над 40 000 активни потребители- учители и ученици, като в световен мащаб те са над 80 милиона.

Стартирането на проекта “Училище в облака” в училищата в област Смолян ще допринесе за подготовката им за GDPR и е отговор на политиката и стратегията на МОН за създаване на добри практики. Освен че самата платформа не представлява разход на средства, въвеждането й ще доведе до спестяване на финансов ресурс, чрез оптимизира работата. Сред основните ефекти на иновативната платформа са създаване на нови модели на работа, предпоставки за намаляване на административната тежест към училищата и не на последно място ще даде публичност, важен инструмент при кандидатстване по проекти и конкурси за иновации в образованието.

Защо всяко училище трябва да е в облака?

Според Александър Ангелов, образователен експерт и първи Google сертифициран иноватор в България, новите образователни тенденции са с глобално бъдеще. “Училищата по целия свят са предизвикани от технологиите. Важно е училището да предостави дигитални умения и да насърчава учениците да ги развиват, за да са готови за професиите на бъдещето. Назовете една професия или работа, в която дигиталните умения не са необходими?” Експертът е категоричен, че ако Училището изостане от технологиите, то няма да изпълнява ролатя си на модерна образователна институция.

Проектът в област Смолян се изпълнява в партньорство с Център за творческо обучение- единствен партньор на Google за образованието в България, като е подпомогнал над 270 учители от България да се сертифицират по международни програми за използване на технологии в образованието.

Центърът има запазена марка КРЕАТИВНА КЛАСНА СТАЯ и подкрепя качествената промяна на българското образование. Организацията е основен партньор в някои от най-успешните проекти в сектора. Повече за Център за творческо обучение на https://cct.bg

Повече за проект “Училище в облака: Внедряване на облачни технологии в град Пловдив и ролята на общинската подкрепа": https://classroomtech.bg/case-study/

Вирни се горе