Мария Семерджиева: „Учители, ученици и родители заедно направихме един скок в развитието на образователната система на област Смолян“

 Мария Семерджиева: „Учители, ученици и родители заедно направихме един скок в развитието на образователната система на област Смолян“

Вече почти два месеца обучението на учениците в България се провежда в извънредна обстановка. На територията на област Смолян функционират 61 училища, 49 детски градини, 6 центъра за подкрепа за личностно развитие и 1 регионален център за подкрепа процеса на приобщаващото образование. „Запазването на мрежата от училища и детски градини е постижение, което осигурява достъп до образование и обхват на 100 % на 5 и 6 годишните деца, както и на учениците в задължителна училищна възраст“, каза за SmolyanNews.com началникът на РУО – Смолян Мария Семерджиева. В десетте общини на област Смолян функционират 8 средищни и 14 защитени детски градини и 15 средищни и 27 защитени училища. В настоящия момент във всички 61 училища на територията на региона е въведено обучението в електронна среда. „Впечатляващо и забележително е случващото се в образователната системата на област Смолян. Видях професионализъм, отдаденост и ентусиазъм за организирането и провеждането на обучение в електронна среда. Близо 98 процента от учениците са включени в електронното обучение, чрез съществуващите електронни ресурси. Гордеем се с това, че сме постигнали максимален обхват на обучение на учениците. Всяко училище само избра формата, не сме поставяли единни правила. При работата си учителите въведоха и виртуалната класна стая, която дава възможност на един учител да работи с няколко паралелки, двама учители с един клас, учител от друго училище да се присъедини. Направи се крачка към проектно – базираното обучение. Наблюденията ми са, че учителите и учениците се справят много добре и всички дават своя принос за протичането на обучението на нашите ученици в условия на извънредно положение. Заедно направихме един скок в развитието на образователната система на област Смолян“, каза Семерджиева. Тя обясни, че проблемите, възникнали в малките населени места, основно свързани с липсата на интернет или крайни устройства за децата, с течение на времето поетапно се регулират. В някои квартали, където децата все още нямат крайни устройства, това са под 1 процент от учениците, се предоставят образователни ресурси на хартия, при спазване на всички противоепидемични мерки.

Мария Семерджиева определи като забележително партньорството между родителите и учителите, което безспорно е предпоставка за успеха на процеса. „Казвам едно голямо Благодаря. Впечатлена съм от огромната подкрепа и помощ, които получихме от родителите. Без изключителното партньорство от тяхна страна, нещата нямаше да се случат“, добави началникът на РУО – Смолян.

В заключение Семерджиева пожела на учители, родители, ученици, експерти в РУО – Смолян да бъдат здрави. „В момента сме в едни трудни времена, но позитивизма, който носим родопчани в сърцата си, ще ни помогне по-лесно да минем през тази криза. Пожелавам много успехи на децата и учителите и да можем по-скоро да се върнем обратно в класните стаи. Колкото и добре да се справяме в електронна среда, все пак живия контакт е много ценен. Така че пожелавам здраве, успехи и отново да бъдем заедно“.

Вирни се горе