Малкия Маргин се връща в България

Малкия Маргин се връща в България

Защитен свидетел по делото за убийството на Боби Цанков проговори пред ШОУ. Твърди, че негови показания са манипулирани. Красимир Маринов – Малкия Маргин, се връща в България. Пред свои близки той е споделил, че ще спре да се укрива, ако обвиненията срещу брат му за организиране на престъпна група за разпространение на наркотици бъдат снети. Постановлението за това вече е факт, след като прокурор Чавдар Ангелов сложи парафа си под решение, прекратяващо обвиненията срещу Красимир Маринов – Големия Маргин. Людмил Рангелов, адвокатът на Николай Маринов, също потвърди, че има вероятност той да се върне в България и да се предаде доброволно на прокуратурата.

“Макар да не знам къде се намира в момента клиентът ми, имам податки за намеренията му да се прибере в България. В момента семейството му е подложено на голям натиск, макар и да няма доказателства за нещата, в които го обвиняват”, коментира пред ШОУ Людмил Рангелов.

Оневиняването на Големия Маргин като бос на престъпна група стана причина прокурорът по делото Чавдар Ангелов да бъде наказан и върнат обратно в Районна прокуратура, където той работеше, преди да се захване със знакови дела като това на братята Маргини, Златомир Иванов-Баретата и Христофорос Аманатидис-Таки. Някои от колегите му вече се обявиха в негова защита и твърдят, че той е бил под силен натиск, за да снеме вината от Красимир Маринов. Податки за това имаше още преди година, когато делото влезе в Градска прокуратура. Тогава неизвестни и до днес

бандити потрошиха колата на Чавдар Ангелов,

паркирана пред дома му в столичния квартал „Малинова долина”. Прокурорът отрече нападението да е свързано с Красимир Маринов. “При мен е делото и на Таки, и още на много други хора. Не са ме заплашвали, може би колата е разбита по-скоро от някой вандал”, коментира тогава Чавдар Ангелов. Разбиването на колата стана само ден преди делото за ареста на Големия Маргин.

Официално той е наказан заради факта, че е снел обвиненията от Красимир Маринов, без да сведе това до колегата си Емил Галипонов, който също е наблюдаващ прокурор.

Макар и обвинението срещу Големия Маргин да е снето, адвокатите му оспорват мотивите за това. „Ще настояваме клиентът ни да бъде оневинен изцяло не на база „липса на доказателства”, а липса на основания за подобно обвинение”, коментира пред ШОУ адвокат Трендафил Трендафилов. Източници на вестника разкриха, че Николай Маринов се надявал да бъде оневинен също като брат си поради липса на доказателства.

Малкия Маргин бе обявен официално за издирване преди година, след като не се яви на едно от заседанията по делото за поръчкови убийства. Още преди това обаче се предполагаше, че вече е напуснал страната. Впоследствие от прокуратурата обявиха, че той е евентуалният поръчител на убийството на Боби Цанков. Арестът на Малкия Маргин бе осуетен заради

недоглеждане от страна на ченгетата.

Ден след разстрела на радиоводещия баретите атакуваха парк-хотел „Москва”, където бе и Малкия Маргин. Когато антимафиотите нахлуват в хотела обаче, те не изненадват Николай Маринов. Той ги посреща заобиколен от гардовете си и с двама свои адвокати, които настояват да видят заповед за арест. Такава няма и баретите нареждат на Малкия Маргин да остане в хотела. Часове по-късно се връщат с прокурорска заповед, но е късно – по-малкият брат е изчезнал безследно.

Впоследствие разследващите установяват, че е избягал от хотела пред служебния вход с помощта на един от бодигардовете си. Забелязан е да се качва в тъмносиво „Ауди”. Босът на СИК напуска хотела към 6 часа сутринта. В 12 часа всички гранични пунктове са уведомени за издирването на Николай Маринов, но вече е късно – оказва се, че е преминал границата с Гърция преди това. Смята се, че от Солун Малкия Маргин отплава по Средиземно море с ферибот за Александрия. От Египет отлита за Ботсвана, а оттам – за ЮАР, ползвайки аржентински паспорт.

Основните мотиви на прокуратурата, че именно Малкия Маргин е поръчал убийството на Боби Цанков, са свързани с показанията на защитения свидетел Иво Илчев. Нещо повече – от МВР “изтече” информация, че Николай Маринов е действал на своя глава, без да се допита до брат си. Разследващите твърдят, че организацията на покушението е станала буквално за няколко часа, като целта е била да се предотврати среща на свидетел и прокурор, организирана от Боби Цанков. Именно въпросният свидетел трябвало да разкаже, че братята Маргини са организирали няколко убийства, сред които това на Любен Гоцев и Доктора. От прокуратурата и до днес твърдят, че Иво Илчев е имал поредица от срещи с магистрати, на които е дал показания за престъпната група на двамата братя. Според твърденията му през лятото на 2005 г. той се срещнал с един от подсъдимите по делото – Бисер Илиев-Били Лъжеца. Двамата се видели на бензиностанция в столичния квартал “Дружба”. Лъжеца обяснил на Илчев, че

сформира банда за мокри поръчки,

организирана от братята Маргини. Те обещали да се плаща по 50 хиляди евро на убийство. Вече били поръчани и две от мишените – Иван Тодоров-Доктора и о.р. ген. Любен Гоцев. Ако приемел задачата, Илчев трябвало да поеме следенето на една от жертвите. В групата със същата задача щял да се включи и друг от подсъдимите по делото срещу братята Маргини – Веселин Тошев-Веско Полицая. По време на същата среща Били Лъжеца обещал на Илчев 10 000 евро. Ако се справели добре със задачите, групата щяла да получава още поръчки.

Самият Илчев записал в показанията си, че не повярвал на Били Лъжеца и решил да поиска среща с братята Маргини.

“Попитах Маргина той ли е дал поръчката на Били. Той тихо ми отговори „да" и ми обясни, че парите вече са платени и ще ги получа от Били, когато задачите бъдат изпълнени", пише още в показанията си пред прокуратурата Илчев.

Официалната версия гласи, че години по-късно Иво Илчев споделил тази история с Боби Цанков. Той го завел в прокуратурата и го накарал да даде показания. В деня, в който е убит, Боби Цанков е трябвало да доведе и бивш бодигард на двамата братя, който да потвърди разказаното от Илчев. Стрелбата в адвокатската кантора на ул. “Алабин” осуетява това.

Година по-късно Иво Илчев твърди, че показанията му са силно изопачени. Той вече се отрече веднъж и по време на делото срещу Братята Маргини. Тогава от прокуратурата обявиха, че е имало телефонен разговор от Виена между него и Николай Маринов. Сикаджията заплашил Илчев, че

ако свидетелства, ще бъде убит.

“Това не е вярно, никога не съм говорил с него”, твърди пред ШОУ Илчев, който за първи път се съгласи да проговори пред медиите и да разкрие някои от фактите по делото.

“Няма нищо вярно и от уж моите показания, които съм бил написал собственоръчно. До момента не е оповестяван никъде и фактът, че настоях за графологична експертиза, която да докаже, че не съм ги писал аз, но такава не бе направена. Да, вярно е, ходил съм няколко пъти в прокуратурата заедно с Боби Цанков, но той ме е водил на срещи там по-скоро като придружител. Привлякоха ме като защитен свидетел по делото за убийството му, защото аз бях последният човек, с когото той е говорил по телефона. Когато го разстреляха, бях на линия. В един момент говореше с мен, в следващия чух изстрели от пистолет със заглушител, виковете на Боби, чух и как бодигардовете му се опитваха да го спасят.

Това беше истински кошмар. Крещях и аз по телефона, но не можех нищо да направя. Останах на линия около 40 минути, докато полицаите не се сетиха да изключат телефона на Боби”, разкрива за първи път Иво Илчев: “Имаше много манипулации по това дело и смятам, че с мен беше злоупотребено. В един момент се оказах като мишена между Маргините и прокуратурата, имаше и няколко опита за покушение срещу мен, едвам съм се спасил”, споделя още Илчев. В момента той работи като частен детектив. Последните няколко месеца преди смъртта на Боби Цанков е бил негов личен шофьор.

Убийството на Боби Цанков – все още неразкрито

Макар и Малкия Маргин да е сред основните заподозрени за убийството на Боби Цанков, покушението все още се води неразкрито.

Освен него е нарочен и Стефан Бонев-Сако. Боби Цанков и Сако влязоха в конфликт заради Яна, 32-годишната съпруга на обявения за безследно изчезнал Мето Илиянски. Ромският наркобос се вбесил от твърденията на радиоводещия, че Мето Илиянски е жив. Яна от няколко години се опитва да стане негова законна наследничка и да отблокира банковите сметки. До момента обаче той все още се води безследно изчезнал, а не мъртъв.

Въпреки че води дела, съпругата на Мето Илиянски все още не е призната официално за негова вдовица. От 16 декември 2009 г. тя официално е управител на две от ключовите фирми, през които е минавала цялата дейност на съпруга й, както и т.нар. “китайско карго” от Илиянци.

Според друга версия убийството на Боби Цанков е поръчано от хора, измамени от радиоводещия.

Боби Цанков стана популярен още в началото на 2001 г., когато чрез измислена от него схема успя да ужили много хора. В ефира на радио “Спорт” обещаваше щедри награди при верни отговори на музикални загадки. На четири очи обаче е искал проценти от обещаните суми, които е получавал, без той да се издължи. Още тогава Цанков потърси попечителството на силови играчи от подземния свят, които да го пазят от завлечените.

Според информация през 2003 г. същите тези попечители са били братята Маргини, от които Цанков, според някои публикувани информации, успява да открадне 400 000 лв. По-късно той търси закрила и от Константин Димитров-Самоковеца, след като не връща взетите пари. Цанков търси помощ и от наркобоса Антон Милтенов-Клюна, който е дясна ръка на Самоковеца.

Вирни се горе