Магията на сауната

Магията на сауната

Ходите ли на сауна? Макар че това удоволствие вече е достъпно във всеки басейн, фитнес зала, спортен или спа център, все още има хора, които не смеят да опитат това удоволствие.

Сауната води началото си от Финландия. Като изключително чисто и дезинфекцирано място, хората са я използвали не само за почивки, но и за раждания, а често и за лечение – не е тайна, че високата температура премахва вирусите в организма и може да ви предпази от зимните настинки и простуди. Днес във Финландия сауна имат в домовете си голяма част от хората, а статута й вече не е просто на „стая за потене“, а на място, където човек може да се отпусне и в допълнение със стаята за релакс, която е задължителна към всяка сауна, да изпита истинско удоволствие и да си подари няколко минути спокойствие.

Високата температура на въздуха в сауната (може да варира между 70 – 90 градуса) помага на порите да се отворят, а потенето стимулира тялото да се освободи от токсините.

За ползването на сауна няма конкретни правила. Добре е само да не страдате от ниско кръвно, тъй като горещият въздух влияе и може да помогне на хората с високо кръвно налягане да го намалят.

Когато влизате в сауна е добре да вземете бутилка вода със себе си, тъй като от обилното потене вътре тялото ви ще загуби голяма част от влагата си. Не се изненадвайте, ако при първото влизане не усетите пълната сила на потните си жлези, особено ако преди това сте се настудували навън или в басейна – организмът обикновено има нужда от адаптация в рамките на няколко минути, за да започне да отделя токсините. Препоръчва се престоят в сауната да се удължава периодично – първият път влезте за 5 минути, а след това увеличете на 10.

Преди сауна вземете душ – така се поддържа чистотата в помещението. След престоя си вътре следва пак душ. Добре е този път да облеете първо крайниците и постепенно да насочите струята към вътрешността на тялото и сърцето. Обикновено при сауните има душове, които са с фиксиран градус на водата. Това ви предпазва от пускането на прекалено студена вода, от което би ви прилошало, както и от нереалното усещане за температурата, след като излезете от сауната, и възможността да завъртите кранчето за по-гореща струя.

Сауната може да се ползва всеки ден, за жалост обаче има негативно въздействие върху косата. За да я предпазите от изсушаване я покрийте с влажна памучна кърпа. Тялото е добре да бъде без бански, тъй като материята задушава кожата и пречи за равномерното изпотяване. Повечето сауни са разделени на такива за мъже и жени, така че не се притеснявайте да влезете вътре дори само загърнати с кърпа.

Тъй като кожата силно се дехидратира след престоя в стаята с горещия въздух, някои козметици препоръчват да носите със себе си малко мед, с който да намажете по-сухите места. Ако не искате да правите това вътре в сауната, задължително намажете кожата с хидратиращ лосион след като вземете душ и приключите с процедурата.

„Финландската баня“ се използва не само като средство за подобряване на кръвообращението и заради здравословния ефект върху кожата. Сауната помага и за здравословни проблеми. Вече споменахме за положителния ефект върху високото кръвно налягане и повишаването на имунитета – горещият въздух разширява кръвоносните съдове под лигавицата и помага в случаи на кашлица или хрема.

Ако имате опасения от разширени капиляри, ако сте употребили непосредствено преди влизане големи количества алкохол или сте преяли по-добре отложете сауната. Преди да влезете не забравяйте да свалите всички метални бижута и аксесоари, за да не получите изгаряния от нагрятия метал.

Повечето сауни са построени стъпаловидно, а най-горните части са и с най-топъл въздух. Ако влизате за първи път по-добре седнете в близост до вратата, за да може да излезете веднага, ако усетите, че ви прилошава.

В повечето сауни ще намерите поставка с нагорещени камъни и съд с вода. При нужда може да излеете малка част от водата върху камъните – така ще повишите градуса в сауната допълнително.

Вирни се горе