Лихвите по кредитите може да се повишат заради нормативната уредба

Лихвите по кредитите може да се повишат заради нормативната уредба

Лихвите по кредитите може да скочат заради нормативната уредба, с която банките се съобразяват. Това прогнозира заместник-председател на УС на Асоциацията на банките в България Асен Ягодин на форум, посветен на банковата и финансовата система.

Ягодин изтъкна, че дори и преди приемането на новия закон за потребителските кредити например, банките са обявявали годишния процент на разходите по заемите. Така клиентите са можели да се информират за стойността на кредита си. В същото време с промените, които дават възможност на клиентите да се откажат от кредита си, без да дават обяснение в рамките на две седмици след изтеглянето му, увеличава риска за банките. „Отидохме в един екстремум, при който мисля, че до известна степен цената на кредита би трябвало да бъде повлияна от тези допълнителни отежнения, които се наложиха на кредиторите. Всички тези промени в регулативната рамка до голяма степен са насочени в защита интересите на кредитополучателите, не толкова в защита интересите на техните кредитори”, коментира Ягодин.

Според Асен Ягодин от септември 2008 г. до сега лихвите по кредитите общо са намалели с около 0,8 на сто, докато лихвите по депозитите са се увеличили с 0,9 процента. По този начин голяма част от тежестта на кризата е поета от „кръвоносната система на икономиката” – т.е. банките.

Ягодин настоя и за законодателни промени. Като един от основните проблеми, с които се сблъскват банките, той посочи обявяването в несъстоятелност на фирми със задна дата. Той даде пример с фирма, която тегли кредит, за да си купи техника. Асен Ягодин прогнозира, че годината ще завърши с печалба за банковата система. Въпреки това може да има банки, които да приключат 2010 г. на загуба. Но банковата система у нас е стабилна, увери Ягодин. Той посочи, че преди кризата – през септември 2008 г. капиталовата адекватност на банките е била малко над 14 процента, докато към края на второто тримесечие на 2010 г. е 18 на сто

Вирни се горе