„Лешникотрошачката” гостува в Смолян

„Лешникотрошачката” гостува в Смолян

„Лешникотрошачката” на Софийската опера и балет ще гостува на смолянска сцена. Представленията ще бъдат на 19 февруари от 19.00 ч. и 20 февруари от 17.00 ч. в зала №1 на РДТ – Смолян, съобщиха от културната институция.

Това е историята на едно малко момиче, което напразно очаква своя коледен подарък в празничната нощ. И когато получава лешникотрошачка под формата на войник в красива униформа, тя още не знае, че й предстои едно вълшебно пътешествие, в което ще воюва с краля на мишките, че играчката ще се превърне в принц, който ще я отведе при танцуващите снежинки и феи, и накрая ще играе с най- красивите кукли и цветя!

Пьотър Илич Чайковски композира балета „Лешникотрошачката” през 1891-1892 г. Неговата премиера е на 18-ти декември 1892 г. в театър „Мариински” в Санкт Петербург. Премиерата не е имала голям успех. За първи път балетът е поставен извън пределите на Русия през 1934 година, в Англия. През 1944 г. „Лешникотрошачката” е поставена и в САЩ , в Сан Франциско. След 10 години произведението на Чайковски се играе в Ню Йорк, където има огромен успех. От тогава балетът се поставя по традиция всяка година по Коледа. Либрето на „Лешникотрошачката” е на Всеволожки – Петипа, по едноименната приказка на Ернст Теодор Амадеус Хофман . Хофман е немски писател, композитор, диригент, музикален критик и художник. Всестранно надарен, до края на живота, си той се възприема предимно като композитор. Творчеството му е причислено от културните историци към късния романтизъм. Съвременниците на Хофман, между които Шилер и Хайне, се отнасят пренебрежително към неговите творби. Едва след неговата смърт интереса към произведенията му се възражда.

Вирни се горе