Лекарите готвят протест

 Лекарите готвят протест

Българските лекари ще излязат на протест на 15 май. Дали пред болниците или на улиците, тепърва ще се реши. По този начин медиците ще се включат в европейския ден на негодуванието на белите престилки, организиран от федерацията на евродокторите, и ще реагират срещу финансовите проблеми в системата ни, ако те не бъдат решени дотогава. Решението е взето вчера по време на заседанието на Националния съвет на Българския лекарски съюз (БЛС), съобщи председателят му д-р Цветан Райчинов, цитиран от „Труд".

Исканията са под мотото „Нека ги спрем. Да защитим правото на здраве на всички европейски граждани. Спрете корупцията. Спрете репресиите върху лекари". Очаква се докторите да бъдат подкрепени от медицински сестри, акушерки, лаборантки, фармацевти и синдикати.

Българският лекарски съюз ще настоява и за среща с премиера и финансовия министър заради очертаващия се дефицит на здравната каса от над 250 млн. лева. Д-р Райчинов смята, че единственото решение е актуализация на бюджета на НЗОК. Съсловната организация ще даде държавата на Комисията по дискриминация, защото не плаща в пълен размер здравните вноски на групите, които осигурява. Това ще се случи до края на седмицата.

„Без да посочва обяснение, държавата си пише закони, според които тя да не плаща вноските в пълен размер, а задължава обикновените българи да ги покриват на 100%. Ако това не е дискриминация, какво е?", риторично запита д-р Райчинов. Ако държавата стане изряден платец, в бюджета на НЗОК годишно ще влизат по още около 350 млн. лева, съобщи News.bg.

Вирни се горе