Лекари от Смолян в защита на уволнения д-р Георги Кръстев от Пловдив

Лекари от Смолян в защита на уволнения д-р Георги Кръстев от Пловдив

На открито събрание на лекари, членове на РЛК Смолян беше разгледан скандалният случай по повод уволнението на д-р Георги Кръстев като управител на ДКЦ-1 Пловдив от Общинския съвет в Пловдив.

Поводът да изкажем нашето становище относно това безпрецедентно политическо уволнение е фактът, че д-р Кръстев е работил дълги години в нашия регион, а и сега продължава да оперира травматологични случаи при необходимост.

Това заявиха в декларация от лекарската колегия в Смолян, съобщи нейният председател д-р Емилия Апостолова.

В декларацията се казва още "Възмущение буди не самото уволнение. Да, може да бъде сменен един управител на общинско търговско дружество! Тревожни са причините и мотивите за това уволнение. В 2012 год. в един от най-големите градове на България, един лекар предлага за уволнение друг лекар с мотива за неспазване на Партийната политика!!!

Председателят на здравната комисия при общинския съвет публично е изложил политически причини за освобождаването на управителя на общинското лечебно заведение, защото д-р Кръстев си е позволил да каже част от истината за българското здравеопазване! Няма мотиви за несправяне с работата, няма данни за финансови нарушения. Единственият мотив е, че д-р Кръстев не приема на сто процента здравната политика на Страната! А има ли в момента български гражданин, който да е доволен от това, което се случва в нашето здравеопазване!?"

Според РЛК-Смолян е тревожно и мълчанието на Регионалните колегии, на Националното ръководство на БЛС.

Те питат каква е позицията на УС на БЛС по това безпрецедентно уволнение? Д-р Кръстев е председател на Пловдивска колегия. Тази колегия, като една от най-големите и най-авторитетни в БЛС има твърде сериозно представителство в националното ръководство на БЛС. Защо е това мълчание?

Колегите на д-р Кръстев от Смолян отправят искане към УС на БЛС да представи своята официална позиция във връзка с мотивите за освобождаването на д-р Георги Кръстев от заеманата длъжност! Защото трябва наистина да се даде отговор на въпроса:” Какво и кого представлява БЛС”? Недопустимо е да се премълчават такива атаки към който и да е български лекар- член на БЛС!

Съсловната организация и нейните управителни органи имат Уставни ангажименти да защитават авторитета и правата на своите членове!, казват още в декларацията смолянските медици. Те заявяват, че застават изцяло зад мотивите и исканията на колегите от ДКЦ- 1 Пловдив, пациентите и гражданите в защита на професионализма, човещината и правото на различното мислене.

Призовават Регионалните Колегии да излязат със свои становища по проблема, касаещ авторитета на един български лекар.

Вирни се горе