Лазарова събота бе отслужена в Широка лъка

 Лазарова събота бе отслужена  в Широка лъка

Седмица преди Великден Църквата е отредила да се отбелязва възкресението на Лазар от Иисус Христос. Този акт е неповторимо свидетелство за общото възкресение и че има живот вечен, че Христос е Бог, който върши чудеса и може да побеждава смъртта. След като възкръснал на четвъртия ден от мъртвите, Лазар живял още 30 години. Бил въздигнат за епископ на остров Крит.

Православието посочва, че „Лазаровата събота е пасхално тържество – единственият ден в богослужебната църковна година, когато възкресната (неделната) богослужба не е в неделя.“ Богослужението в широколъшкия храм „Успение Богородично“ бе отслужено от архиерейския наместник на Смолянска духовна околия Негово Високопреподобие архимандрит Висарион заедно с председателя на храма отец Иван Марински. Техни помощници бяха иподяконите Валери и Тодор. Красиво песенно озвучаване на Литургията направиха хористите от църквата с диригент Мария Урилска. Семейно на богослужението бе дошъл и кметът на Широка лъка Васил Седянков.

Както се посочва в Православието, „Лазар е пръв предобраз на Възкресението на Христос на третия ден и богослужението на Лазаровден се отличава с необикновена проникновеност и значимост.“ Наистина – присъстващите в храма в Широка лъка чуха вълнуващите евангелски четива, въведени бяха в атмосфера на дълбока молитвеност и благодарност към Спасителя, още повече, че за следващия празник – Цветница, върбичките бяха приготвени.

Архимандрит Висарион и отец Иван Марински извършиха тайнството Причастие, прочетоха десетки имена за здраве. Всички бяха поздравени с празника.

Росица Примовска

Вирни се горе